Večernji list: 09. 02. 2002.

SKUP IZLAZAK JEDNOG ZASTUPNIKA ZAGREBAČKE SKUPŠTINE IZ STRANKE

Valek: Platio sam odštetu za izlazak iz HNS-a

Istupanje iz stranke navodno je Valeka stajalo 30.000 maraka, ali on iznos nije želio otkriti

Ivan Valek istupio je jučer iz HNS-a, a to je, po nekim navodima, stajalo 30.000 maraka! Valek, doduše, nije htio reći o kojoj je svoti riječ, ali nam je potvrdio da je platio svoj izlazak iz HNS-a.

- Kad sam stavljen na listu HNS-a za zagrebačku Gradsku skupštinu, potpisao sam ugovor da ću u slučaju izlaska iz HNS-a stranci platiti odštetu. Ne želim govoriti o iznosu, ali uredno sam ga platio i, moralno čist, ostat ću nezavisan gradski zastupnik - kazao nam je Valek. Najteže mu je, kaže, bilo potpisati ispisnicu iz stranke u kojoj je od 1990. godine.

- Imao sam mogućnost prijeći u drugu stranku, no to, kao rođeni narodnjak, ne želim - dodaje Valek, koji je jučer i tajništvu Gradske skupštine podnio zahtjev po kojem će odsad biti nezavisni zastupnik.

Jesu li i drugi haenesovci potpisali sa strankom "predbračne" ugovore po kojima bi ih istupanje stajalo novca, pitali smo neke od njih.

- To su gluposti, ne znam o čemu govorite - riječi su Stipe Tojčića, predsjednika Kluba zastupnika HNS-a u Skupštini, koji je odbio išta detaljnije o tome reći.

- Ne sjećam se jesam li takvo što potpisao. Doista, više ne znam ni kako se zovem. Znam samo da se o tome razgovaralo. A i nemam 30.000 maraka - glasio je odgovor Miljenka Mesića iz zagrebačkog Poglavarstva.

No, da izlazak iz stranke treba platiti, potvrdio nam je glasnogovornik HNS-a Boris Blažeković.

- Riječ je o naknadi koju plaćaju saborski ili skupštinski zastupnici HNS-a ako izađu iz stranke, a ne vrate mandat. Ne znam točno, ali mislim da je riječ o tridesetak tisuća maraka. To je procijenjena naknada za trošak izborne kampanje po jednom članu - objasnio nam je Blažeković.

Romana Kovačević