Novi list: 11. 02. 2002.

ŠIBENSKO-KNINSKI DOŽUPAN MIHO MIOČ ŠUTNJOM POKUŠAVA IZNUDITI ZABORAV VLASTITOGA PREKRŠAJA

HDZ šuti, SDP ne inzistira na ostavci

Političari šute i dva tjedna nakon policijske obavijesti kako ju je Mioč pritiskao da ne objavi detalje o njegovu pijanom incidentu

ZAGREB/ŠIBENIK - Šibensko-kninski dožupan Miho Mioč, koji je 21. siječnja službenim autom pijan sletio u jarak, a potom policiju pritiskao da ne objavi taj izgred, šutnjom nastoji iznuditi javni zaborav incidenta, a u tome ga podržavaju i njegov HDZ, ali možda i stranke oporbe, SDP i HSS.

“Nećemo inzistirati na ostavci, iako očekujemo da će je Mioč, kao moralan čovjek, ponuditi na sljedećoj sjednici skupštine Šibensko-kninske županije”, izjavio je jučer za naš list predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u županijskoj skupštini Duško Živković.

On je potvrdio kako je riječ zapravo o taktičkome potezu: svjestan moralne prednosti koju je osvojio ostavkom Milana Bandića, SDP će pustiti HDZ neka sam pokaže ima li snage maknuti svojega jakog čovjeka u Šibeniku. Uspije li, politička pobjeda SDP-a; ne uspije li snažan adut SDP-u u budućoj preizdbornoj kampanji.

Živković kaže da će SDP, ne bude li HDZ smijenio Mioča na sjednici skupštine koja se očekuje početkom veljači, “o tome najvjerojatnije nešto reći”. Ništa više od toga.

Nešto je oštriji predsjednik šibensko-kninskoga HSS-a Krunoslav Mazalin, čija je stranka među oporbom koja u županijskoj skupštini ima 19 vijećnika, tri manje od vladajućega HDZ-a. “Ostavku smo zahtijevali odmah poslije izgreda, i tražit ćemo je opet ne pokaže li HDZ volju da sam smijeni Mioča”, kazao nam je jučer Mazalin. HSS očekuje da će HDZ reagirati već na predstojećoj sjednici županijskoga poglavarstva - a za to ima prilike, jer je poglavarstvo jednostranačko.

“Ne bude li tako, vidjet ćemo što ćemo poduzeti. U svakom slučaju, držimo da Mioč mora otići”, kaže Mazalin.

U HDZ-u jučer neslužbeno doznajemo kako “još nemaju sve informacije, ali ipak se čini kako je točno da je Mioč načinio prekršaj”. Još ne znaju što će učiniti, pa kažu kako treba pričekati županijsku skupštinu.

Mihu Mioča jučer nismo uspjeli pronaći, jer je cijeli dan bio na neodgodivim sastancima.

Podsjetimo: on je 21. siječnja službenim automobilom pijan sletio u jarak, a potom otišao s mjesta nesreće pokušavši prikriti istinu. Dan kasnije ustvrdio je da policija laže kada kaže da je imao 1,1 promil alkohola u krvi, kao i kad tvrdi da je pobjegao s mjesta nesreće.

Na to je reagirao načelnik Šibensko-kninske policijske uprave koji je potvrdio ranije policijsko izvješće te dodao kako je Mioč čak od njega osobno zahtijevao da javnosti uskrati informaciju o izgredu.

B. PAVELIĆ