Vjesnik: 11. 02. 2002.

Miloševićev odani policajac svjedok u Haagu?

BEOGRAD, 10. veljače - Jedan od ključnih svjedoka optužbe u suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću bit će bivši načelnik javne sigurnosti srbijanskog MUP-a i pomoćnik ministra policije Vlastimir Đorđević, prenose u nedjelju beogradske Večernje novosti.

List se poziva na beogradskog dopisnika nizozemskog lista Rotterdams Dagblada koji tvrdi da je Đorđević spreman svjedočiti protiv Miloševića pod uvjetom da i sam ne bude optužen.

Đorđević, jedan od najodanijih Miloševićevih policajaca i član njegove stranke, nalazio se na čelu resora javne sigurnosti od 1997. Smijenjen je u siječnju 2001. i umirovljen par mjeseci kasnije. U lipnju 2001. napustio je SRJ i navodno pobjegao u Moskvu nakon otkrivanja afere hladnjače nađene u Dunavu, koja je, po riječima svjedoka, prevozila leševe ubijenih Albanaca s Kosova u masovne grobnice u Srbiji. Srbijanski ministar unutarnjih poslova Dušan Mihajlović naveo je Đorđevića kao jednog od izvršitelja Miloševićeve naredbe za »asanaciju terena« na Kosovu 1999.

Nizozemski list navodi da Đorđević navodno posjeduje snimke razgovora s Miloševićem koje bi mogle potvrditi njegovo svjedočenje. (Hina)

Batić: Srbijanska vlada neće se inatiti međunarodnoj zajednici

BEOGRAD, 10. veljače - »Srbijanska vlada jednoglasna je u stavu da jugoslavenski državljani koji su optuženi za ratne zločine trebaju otići u Haag«, izjavio je srbijanski ministar pravosuđa Vladan Batić u razgovoru za nedjeljno izdanje beogradske Politike.

»Onaj tko je okrvavio ruke u ime srpstva, mora odgovarati. Tribunal ih traži i mi se ne možemo inatiti međunarodnoj zajednici u ime tobožnjeg nacionalnog prkosa i dostojanstva«, rekao je Batić, izrazivši nadu da će se optuženi sami odazvati Haagu.

Dodao je da bi cijena inaćenja međunarodnoj zajednici bila previsoka. »Nema govora o tome da se igramo s budućnošću naroda. Ne pada nam na pamet da prkosimo svijetu. Znamo koja je cijena: izolacija i plaća od pet maraka«, rekao je Batić.

Poboljšanje suradnje s Haaškim sudom najavio je i predsjednik Vijeća građana jugoslavenske skupštine Dragoljub Mićunović izjavom da bi se neki optuženi pred sudom u Haagu mogli naći već krajem veljače.

Mićunović je u izjavi za agenciju Fonet kazao da vrlo brzo treba odlučiti što je najbolje za državu - donošenje zakona o suradnji s Haaškim sudom ili reguliranje tog pitanja »na neki drugi način, dobrovoljnim odlaskom nekih od traženih ljudi«. (Hina)