Slobodna Dalmacija: 11. 02. 2002.

SDP IZNENAĐEN OPTUŽBAMA DRAŽENA BUDIŠE NA VELIKOM VIJEĆU

Izbori korak bliži

ZAGREB — Nakon što je Dražen Budiša u subotu, na sjednici tek konstituiranog Velikog vijeća HSLS-a, drskošću slavodobitnika i nepronicljivošću hazardera ponovno otvorio političku frontu prema SDP-u, Hrvatska nikada u posljednjih dvanaest godina nije bila bliže prijevremenim izborima. Svojim etiketiranje SDP-a kao navodnog glavnog planera odmjeravanja snaga među biračima na polovici Vladina mandata, Budiša je krizu koalicijske vlasti – kojoj je kumovao još od slučaja Petra Stipetić i haaških optužnica protiv generala Rahima Ademija i Ante Gotovine – doveo do usijanja.

Dobar dio SDP-a je, naime, očekivao da novi-stari predsjednik HSLS-a nakon premoćne pobjede na stranačkom saboru ponešto otupi oštricu svog križarskog rata protiv "crvene napasti". Njegov najnoviji istup pred članovima stranačkog parlamenta za mnoge je socijaldemokrate ključni dokaz da Budišin krajnji cilj nije stabilizacija vlasti, nego puko podgrijavanje političke krize koja je u srpnju dovela do njegova reteriranja s pozicije najmoćnijeg SDP-ova partnera.

U tom se svjetlu šestomjesečni intermezzo, u kojemu je vladajuća politička operativa uglavnom bila lišena Budišinih zanovijetanja, iskristalizirao zapravo kao predah pred njegov novi napad na vlast koju je, da apsurd bude potpun, sam stvarao. Paradoksi tu ne prestaju. Upravo HSLS-u, koji najzdušnije puše u rog prijevremenih izbora, oni zbog prilično skromnog političkog rejtinga u ovom trenutku ponajmanje odgovaraju.

S druge strane, teško da bi SDP, koji se do sada uvijek nametao kao najveći protivnik tako destruktivnog scenarija, na mogućim prijevremenim izborima izgubio išta, osim ponekog histeričnog koalicijskog partnera.

U SDP-u su uvjereni, a to nam je posljednjih dana potvrdilo nekoliko najviših dužnosnika stranke, da HSLS, njihov strateški partner od 3. siječnja, na izborima ne bi osvojio više od osam posto glasova.

Uz standardnu biračku potporu HSS-u, najvjerojatniji oproštaj s parlamentarnim životom LS-a, unutarnjim sukobima načetim HNS-om i sasvim izvjesnu golemu apstinenciju razočaranih birača, čini se realnim da SDP i HDZ prigrabe najveće komade izbornog kolača.

No, upravo u toj činjenici leže razlozi zbog kojih su u SDP-u spremni odigrati na kartu prijevremenih izbora tek kada ne budu imali drugog izbora. Iako većina anketa SDP-u daje prednost pred najjačom oporbenom strankom, gotovo je nemoguće očekivati da birači bilo kojoj od te dvije stranke daruju luksuz samostalnog formiranja vlade. A tu se spektakularni povratak na vlast HDZ-a više ne čini tako nemogućom opcijom: potrebno je samo da mu se prikloni netko od sadašnjih SDP-ovih koalicijskih partnera.

Osim toga, ova će stranka, ako prijevremeni izbori budu brzopotezno održani u svibnju, na svojem izbornom kontu imati dodatnih šest, možda i presudnih, zastupnika dijaspore. Izlaz iz te situacije mogla bi biti jednako brzopotezna izmjena izbornog zakona, no teško je očekivati da će se za nju odlučiti glavni SDP-ov meštar parlamentarne procedure Mato Arlović, nakon što je bez zadrške u nekoliko navrata podržao principijelan stav po kojemu bi se izborna pravila trebala donijeti najmanje godinu dana prije samih izbora.

Iako u SDP-u odbacuju pomisao da se bitka za i protiv prijevremenih izbora paralelno vodi kako na nacionalnoj, tako i na razini grada Zagreba gdje su nikada idealni odnosi s HNS-om zapeli u slijepoj ulici, vrlo je vjerojatno da će poljuljana stabilnost koalicije svoj prvi veliki test polagati upravo u glavnom hrvatskom gradu. Ako pritom puknu lokalne savezničke spone između socijaldemokrata i narodnjaka, onda bi samo naivni mogli očekivati da očvrsnu one nacionalne s HSLS-om. Tim više ako bauk haaških optužnica ponovno počne kružiti Hrvatskom...

M. KARLOVIĆ-SABOLIĆ

Nedjeljni sastanak Predsjedništva SDP-a

ZAGREB — Predsjedništvo SDP-a u nedjelju je na nenajavljenom sastanku u sjedištu stranke dalo Ivici Račanu mandat da službeno zatraži početak pregovora s glavnim koalicijskim partnerom HSLS-om. Iako premijer Račan nakon sastanka nije želio komentirati posljednje izjave Dražena Budiše, po kojima SDP provocira prijevremene izbore, Predsjedništvo stranke je, kako doznajemo, odlučilo da od svojeg koalicijskog partnera zatraži izravne odgovore na tri sporna pitanja: izručenje generala Gotovine Haškom sudu, odnosi sa susjednim zemljama, te privatizacija Ine i Janafa. Na sastanku Račana i Budiše, zaključilo je Predsjedništvo, trebalo bi se razgovarati i o koalicijskom ugovoru u kojemu već postoje mehanizmi usuglašavanja partnera pa bi Budišini prijedlozi za njegove izmjene bili zapravo bespotrebni.