Vjesnik: 11. 02. 2002.

Srećom, izbori se moraju raspisati

SANJA KAPETANIĆ

Sasvim je svejedno hoće li se koalicijski čelnici dogovoriti ili neće. Koalicija će u oba slučaja jednako funkcionirati, tj. neće funkcionirati. U svakom slučaju, neće funkcionirati onako kako bi trebala funkcionirati vlast koja ozbiljno razmišlja o izvlačenju zemlje iz krize. Možda ćemo, doduše, dobiti vladu koja će odguliti cijeli mandat. Ali, ta će vlada i dalje biti samo vlada rogova u vreći, kojima će se ponekad omaknuti i pokoja dobra odluka.

U ove dvije godine, jedina konstanta koalicijske vlasti bilo je prepucavanje između onih koji su se dočepali pozicija u izvršnoj vlasti i onih koji su plaću zarađivali s druge strane Markova trga. Jest da su saborske fotelje prilično udobne, a plaće nisu ništa manje nego u Banskim dvorima i pripadajućim ministarstvima, ali izvršna vlast je - veća slast. Zborno dizanje ručica u Saboru s tom se slašću ne može usporediti. Svjetlo reflektora ipak najčešće obasjava soliste.

Već tjednima slušamo silne tužaljke zbog izopćenosti nekih stranačkih čelnika iz najužeg kruga onih koji donose izvršne odluke u ime koalicije pet stranaka. To je zaista strašno! Biti samo predsjednik Sabora ili saborski zastupnik! Jest da su danas uvrijeđene primadone prije samo dvije godine dobrovoljno na te uloge pristale, a bogme i odbijale radna mjesta na Markovu trgu 2. Ali, tko se još sjeća što je bilo prije dvije godine! Samo novinarska zlopamtila.

Posljednjih tjedana svaka je politička zvijezda i zvjezdica dobila neograničenu količinu medijskog prostora za objašnjavanje svojih stavova. Od svih smo čuli uglavnom isto: za sve loše krivi su oni drugi. Oni drugi u stranci, oni drugi u koaliciji, pa čak i birači. Bilo bi smiješno kad ne bi bilo tragično slušati kako političari izokola prozivaju birače da nisu znali prepoznati kvalitetu njihove ponude. Pa, na primjer, mladi i perspektivni liberali zbog toga izgube izbore u Zagrebu, a dobiju ih oni koji su u igru ubacili svoje najjače igrače. Pazi čuda!

Samo jednu priču svih ovih dana nismo čuli. Nismo čuli jamstava da bi neki novi dogovor imao dulji vijek od postojećeg. Svi prijedlozi koje smo čuli vode nekoj novoj »revoluciji« nekih novih nezadovoljnika.

Srećom, izbori se moraju raspisati, najkasnije za dvije godine. A oni će najbolje pokazati što o prohtjevima i rezultatima političara misle oni koji ovaj cirkus u međuvremenu plaćaju.