Večernji list: 11. 02. 2002.

NADBISKUP JOSIP BOZANIĆ NA MISI U POVODU BLAGDANA bl. ALOJZIJA STEPINCA:

Crkva je ponovno suočena s komunizmom

Vrhunac neukusa svakako je osporavanje tolikoga dobra koje je učinio blaženi Alojzije Stepinac, naglasio je Bozanić

ZAGREB - Svečanom svetom misom, koju je predvodio zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, sinoć je u prepunoj Zagrebačkoj katedrali proslavljen blagdan blaženoga Alojzija Stepinca kojega je 3. listopada 1998. papa Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici proglasio blaženikom i mučenikom Katoličke crkve. Burnim je pljeskom pozdravljena nadbiskupova propovijed u kojoj je naznačio da neki događaji posljednjih mjeseci otkrivaju da je komunistički mentalitet preživio do te mjere da se Crkva ponovno mora suočiti s pokušajima ateizacije.

Neukusna prozivanja

- Mislili smo da su neki temeljni pojmovi jasni i da će oni koji žele braniti vrijednosti suvremenog pluralnog i demokratskog društva uvidjeti da se protucrkvenošću dovodi u pitanje pluralnost, a legitimna prava nekima u Hrvatskoj dokidaju. U prozivanjima kojima je Crkva izložena osjeća se velika doza neukusa... Zar nije neukusno - doduše na perfidan način - osporavati prava vjernicima, roditeljima i Katoličkoj crkvi da se brinu za svoju djecu i mladež i da ih odgajaju u slobodi svojih uvjerenja? Zar nije neukusno dovoditi u pitanje korisnost onoga što radi Crkva na raznim područjima, gurajući sve to pod krov neke nejasne privatnosti? - javno je upitao nadbiskup Bozanić te nastavio:

- Vrhunac toga neukusa svakako je osporavanje tolikoga dobra koje je učinio blaženi Alojzije Stepinac. Nije li neukus dovoditi u pitanje njegovu gorljivost za svakog čovjeka i optuživati upravo njega koji je bio glas savjesti čovječanstva dok su drugi šutjeli? Uistinu je neukusno svjetlu - bl. Alojziju, koji je tako jasno pokazivao put ljudskosti i zauzimao se za rase, narode i pojedince, bez obzira na to o kome je bila riječ, predbacivati tamu, a istodobno zanemariti posljedice ideologije koja je mnoge hrvatske i nehrvatske obitelji zavila u tugu i tamu. Možda to drugi ne primjećuju, ali mi vjernici dobro osjećamo zajedljive ugrize na našim vjerničkim osjećajima u posljednje vrijeme, kada se - nakon tolikih napora Katoličke crkve oko dostojanstva čovjeka - nju proziva i blati.

Zagrebački nadbiskup istaknuo je da osporavateljima smeta bl. Alojzije Stepinac te Katolička crkva "čiji ugled treba poljuljati, utjecaj umanjiti, svjetlo zatamniti".

Dobronamjerne kritike vjernike ne smetaju

- Problem im je vjera koju ispovijedamo, premda će na sva usta govoriti kako na to imamo pravo. Problem im je što i u prošlosti i u sadašnjosti moraju osjetiti na ovim prostorima okus kršćanstva koji im se ne sviđa...

Možda ćete reći da je neprimjereno govoriti o komunizmu u današnje vrijeme. Nipošto. Jer ono što je u nama vjernicima i te kako prisutno kao živo sjećanje jest način na koji je Crkva bila gurana iz javnosti; način na koji joj se podmetalo i osporavala njezina nastojanja. Svaka dobronamjerna kritička riječ vjernika ne smeta, ali ga boli kada osjeti podmetanje i osporavanje. Mi možemo i moramo živjeti i s time, ali smo se nadali da se nešto takvo više neće događati. Kada se pokušaj redovitog uređivanja odnosa u društvenoj i državnoj zajednici naziva diskriminacijom ili čak segregacijom, onda to vjernike smeta, ali mi možemo živjeti i s time. Ipak, kao što Crkva ne šuti kada su drugi u pitanju, neće biti čudno ako progovara kada je u pitanju njezino vlastito poslanje. Ne radi traženja posebnih prava, već radi poštivanja pravednosti. Možda će netko prigovoriti da se vraćamo u prošlost. Dobro je, pa čak i nužno, vratiti se u povijest svaki put kada bi se željele ispisati neke druge stranice bez nas - upozorio je nadbiskup Bozanić.

Svečanoj svetoj misi pribivali su i kardinal Franjo Kuharić, apostolski nuncij Giulio Einaudi, vojni ordinarij Juraj Jezerinac, križevački vladika Slavomir Miklovš te zagrebački pomoćni biskupi Josip Mrzljak i Vlado Košić. Nadbiskup Bozanić je jučer prije podne u zagrebačkom Rakitju proglasio novu župu bl. Alojzija Stepinca.

Zvonimir Despot