Slobodna Dalmacija: 12. 02. 2002.

DRAŽEN BUDIŠA SA ZLATKOM TOMČIĆEM SASTAO SE I PRIJE IZBORNOG SABORA SVOJE STRANKE HSLS-HSS:

Dogovorena zajednička strategija

ZAGREB — Nakon što je u subotu potvrđeno šest od osam članova Malog vijeća koje predlaže predsjednik stranke, prva sjednica Malog vijeća mogla bi se održati do kraja ovog tjedna. Toj sjednici prethodit će sastanak predsjednika stranke s petnaestak zamjenika i pomoćnika ministara iz redova HSLS-a. Kako doznajemo, predsjednik HSLS-a Dražen Budiša sastat će se nakon sjednice Malog vijeća sa svim predsjednicima vladajuće petorke pojedinačno.

Prema nekim informacijama, Dražen Budiša sastao se sa Zlatkom Tomčićem i prije izbornog sabora HSLS-a, gdje su dogovorili zajedničku strategiju. U tom smislu znakovite su izjave Zlatka Tomčića u kojima je vrlo negativno ocijenio postupke petorice ministara HSLS-a, istaknuvši da on takvo ponašanje kao predsjednik stranke ne bi tolerirao. S druge strane, zanimljivo je da su neke Budišine zahtjeve o preispitivanju koalicijskog sporazuma podržali i u LS-u.

Naime, glavna tajnica te stranke izjavila je kako su Budišine ideje o redefiniranju koalicijskog sporazuma i te kako prihvatljive LS-u. U tom smislu za očekivati je kako će Budiša imati sugovornike među čelnicima petorke, te da će dobiti potporu za neke od svojih ideja. Naravno, možda će i Budiša morati odustati od nekih radikalnijih zahtjeva, no svejedno to neće umanjiti činjenicu da će se Račan naći pred velikim problemom.

Račan može biti zabrinut, to više što je Dražen Budiša na konstituirajućoj sjednici Velikog vijeća pokazao neko novo lice, smirenog i odlučnog političara koji odustaje od politike odlučnog možda. Stoga će biti vrlo zanimljivo vidjeti na koji način će se razriješiti kriza ministara, te hoće li Budiša ići na radikalni potez dovođenja novih ljudi. Međutim, za očekivati je da će s obzirom na činjenicu da su u Malom vijeću ostala dva mjesta za pripadnike Radoševe struje, još uvijek biti dovoljno prostora za pregovore između pobjednika i poraženih sa sabora HSLS-a.

  1. MALENICA