Novi list: 12. 02. 2002.

TKO SU SLJEDEĆI PUTNICI ZA DEN HAAG IZ SR JUGOSLAVIJE

Najprije putuju krunski svjedoci protiv Miloševića?

Moguće je da će Haagu veoma brzo biti isporučeni upravo Ojdanić, Šainović i Stojiljković, ocjenjuju poznavatelji političkih prilika u Srbiji

Iz Beograda: Bojana OPRIJAN ILIĆ

BEOGRAD - Dok Jugoslavija postupno i sve uspešnije popravlja svoje odnose sa susjednim zemljama i vraća neke pozicije koje je u svijetu imala prije Miloševićeve vladavine, istovremeno joj sve te okolnosti dodatno kompliciraju odnose na unutarnjem planu. Za vladajuću koaliciju DOS više se ne mora govoriti da prolazi kroz krizne situacije već da je u stalnoj krizi koja će, po svemu sudeći, biti nastavljena. Sa sigurnošću bi se moglo prognozirati da će prvi sljedeći veliki potresi nastupiti kako bude istjecao rok Amerike 31. ožujka do kada vlasti u Beogradu moraju potvrditi da ispunjavaju uvjeta za ekonomsku pomoć. Jedan od njih - obustavljanje ekonomske podrške Vojsci Republike Srpske ispunjen je prošlotjednom odlukom jugoslavenske vlade da uskrati daljnju materijalnu pomoć tamošnjem Ministarstvu obrane i tako se uklopi u obaveze poštovanja Daytonskog sporazuma. Ključni uvjet, međutim, ostaje suradnja s Haagom, tim prije što počinje suđenje Slobodanu Miloševiću i raste pritisak za nova izručenja tribunalu. S postojećeg popisa bi, prije svih, moglo biti riječi o bivšim Mioševićevim bliskim suradnicima: ex ministru policije Vlajku Stojiljkoviću, bivšem načelniku Generalštaba Dragoljubu Ojdaniću, nekadašnjem vicepremijeru Jugoslavije Nikoli Šainoviću i sadašnjem predsjedniku Srbije Milanu Milutinoviću. Pakiranje ovog posljednjeg za Haag doduše je još neizvjesno s obzirom na to da i sam srbijanski premijer Zoran Đinđić ovih dana izjavljuje da Milutinović neće tamo putovati dok uživa predsjednički imunitet tj. do kraja ove godine. Ostali bivši visoki državni dužnosnici i Miloševićevi sudrugovi mogli bi već spremati kufere sudeći bar po jučerašnjoj izjavi predsjednika Savezne skupštine Dragoljuba Mićunovića koji je novinarima potvrdio da se sedam najvažnijih lidera vladajućeg DOS i najviših jugoslavenskih uglednika, uključujući Vojislava Koštunicu i Zorana Đinđića, nedavno dogovorilo da se u veljači riješi pitanje konkretne suradnje to jest izručenja. On, međutim, nije precizirao kome će od optuženika najprije biti ovjerena viza za zatvor u Sheveningenu. U međuvremenu, u srbijanskoj političkoj ali i široj javnosti nagađa se tko bi iz krugova nekad bliskih Milošemću mogao biti svjedok na suđenju koje započinje. Moguće je da će Haagu veoma brzo biti isporučeni upravo Ojdanić, Šainović i Stojiljković, ocjenjuju poznavatelji ovdašnjih političkih prilika uz tvrdnju da je Đinđić spreman “preskočiti” ustavne prepreke i pozvati se na direktnu primjenu Statuta tribunala kao što je to učinio u Miloševićevom slučaju.

Za sada, prema pisanju beogradske štampe, u Ministarstvu unutarnjih poslova Srbije potvrđeno je da će dobrovoljni krunski svjedok protiv Miloševića biti njegov doskorašnji vjerni suradnik general policije i načelnik Resora državne bezbjednosti Vlastimir Rođa Đorđević, navodno, u dogovoru s novim vlastima Srbije. Prema aktualnim kalkulacijama Đorđević se, naime, nagodio i s tužiteljima iz Haaga jer je njegovo ime vezano za brojne zločine počinjene na Kosovu pa je moguće i da je ispisano na nekoj od tajnih optužnica.