Novi list: 12. 02. 2002.

TUĐMANOV PREGOVARAČ S MILOŠEVIĆEM HRVOJE ŠARINIĆ NE ISKLJUČUJE MOGUĆNOST POLITIČKOGA SUĐENJA MILOŠEVIĆU

Svjedočenje inozemnih političara jedina Miloševićeva strategija

Ne budu li svjedočili inozemni političari, suđenje Miloševiću bit će političko. Ako mu se dopusti obrana pravnim sredstvima, njegovu će krivnju biti teško dokazati

Razgovarao: Boris PAVELIĆ

ZAGREB - Haško tužiteljstvo moralo bi udovoljiti Miloševićevu prijedlogu da se na suđenju saslušaju i inozemni političari poput Billa Clintona, Richarda Holbrookea i Douglasa Hurda, jer ako odbije, bit će jasno da je riječ o političkom procesu to je jučer za naš list izjavio Hrvoje Šarinić, Tuđmanov pregovarač s Miloševićem iz godina rata Hrvatske i Jugoslavije.

Po Šariniću, moglo se i očekivati da će Milošević najaviti zahtjev za saslušanje inozemnih političara koji su bili uključeni u rješavanje krize na Balkanu.

- To je Miloševićeva jedina strategija. Pa sjetite se samo koliko ih je prodefiliralo kroz njegov ured, kako su ga uvažavali i kako se bez njega nije mogao postići nijedan sporazum. Nikada ga nisu tretirali kao ratnoga zločinca. Sada ga više ne trebaju, pa će ga pritisnuti. No ako budu svjedočili, za inozemne političare to bi moglo biti itekako delikatno, kaže Šarinić, koji, prisjećajući se repova Douglasa Hurda, podsjeća da su “djeci srpskih političara plaćali školovanje na Harvardu i u Oxfordu”.

Spreman svjedočiti

- Ne bih, poput Mesića, tvrdio da će Milošević dobiti doživotni zatvor, jer u to uopće nisam siguran. Već prvoga tjedna suđenja mnogo toga bit će jasnije: ako naime suđenje bude političko, dobit će doživotnu. Ali ako mu se dopusti da se brani pravnim sredstvima, onda će njegovu krivicu biti teško dokazati. Pa Milošević se uvijek predstavljao mirotvorcem: u našim razgovorima uvijek mi je tvrdio kako bi, da nije njega, rat bio trostruko snažniji. Smirujem one ludake, govorio je, prisjeća se Šarinić.

On kaže kako ima neke dokumente i bilješke koji bi mogli pomoći pri suđenju, ali ne vjeruje da tužiteljstvo te dokumente već nije pribavilo. “Posjedujem dokument u kojemu Milošević kudi vodstvo tzv. Krajine pa kaže: 'Sve smo vam dali, a vi ovako.' To očito dokazuje njegovu vezu s krajinskim vođama”, kaže Šarinić.

Prije oko tri mjeseca, kaže, kontaktirali su ga iz vladina Ureda za odnose s Haškim sudom i raspitivali se je li spreman svjedočiti. “Odgovorio sam da jesam, ali se više nisu javili”, kaže Šarinić dodajući da ne zna tko bi iz Hrvatske mogao biti svjedok. Tužiteljstvo nije kontaktiralo ni Franju Gregurića, koji je u vrijeme rata protiv Hrvatske bio predsjednik Vlade; isto tako ni Matu Granića, dugogodišnjega hrvatskog ministra vanjskih poslova; isto je i sa Zdravkom Tomcem, ratnim potpredsjednikom Vlade; takođder i sa Stipom Šuvarom, koji je, podsjeća, “u ljeto 1990. ispao iz političke igre”.

Mate Granić drži da će se tužiteljstvo, što se hrvatskoga svjedočenja tiče, više osloniti na mnoštvo pribavljenih dokumenata, a da će žive svjedoke više tražiti među Miloševićevim ljudima.

S tim se slaže i Zdravko Tomac, koji naglašava kako haško tužiteljstvo već odavna ima sve njegove knjige, kao i pismo Carli del Ponte.

Tisuće dokumenata

Suđenje Slobodanu Miloševiću počinje danas, ali u početku će tužiteljstvo iznijeti tek dokazni materijal za Kosovo. Sudac Richard May odredio je da se dokazni materijal u suđenju za Hrvatsku i BiH treba početi iznositi do srpnja.

Optužnica za Hrvatsku ograničena je ratnim vremenom, koje tužiteljstvo omeđuje razdobljem između ožujka 1991. i lipnja 1992. Potkrijepljena je tisućama dokumenata, među kojima su i nalazi ekshumacija i identifikacija s mjesta desetak znanih pokolja: Voćin, Lovas, Baćin kod Hrvatske Kostajnice, Ovčara...

Iz odvjetničkih krugova bliskih Haškome sudu jučer nam je objašnjeno kako tužiteljstvo obrani do početka iznošenja dokaza vjerojatno neće dostaviti popis svojih svjedoka. Naime, u suđenjima se postupa tako da tužiteljstvo obrani dostavi popis svojih svjedoka te označi koji su od njih zaštićeni.

Naš izvor iz odvjetničkih krugova, neposredno upućen u proceduru Haškoga suda, pretpostavlja da će tužiteljstvo svoje svjedoke za Hrvatsku čuvati što duže bude moglo, kako bi ih zaštitilo od svakoga mogućeg utjecaja.

Zbog toga se popis svjedoka iz Hrvatske vjerojatno neće znati barem još nekoliko mjeseci.