Vjesnik: 12. 02. 2002.

»Džavni tužitelj planira optužiti Latina«

IPI protiv podizanja optužnice zbog HTV-ove emisije »Latinice«, posvećene pravosuđu, te predlaže izmjenu zakona koji omogućuju kažnjavanje zbog izvještaja i komentara

ZAGREB, 11. veljače - Međunarodni institut za medije (IPI) i njegova podružnica SEEMO - Organizacija za medije u jugoistočnoj Europi - uputili su u petak pismo hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću u kojem izražavaju duboku zabrinutost zbog slučaja Denisa Latina, navodi se u priopćenju koje su IPI i SEEMO poslali Hini u ponedjeljak.

»Prema našim izvorima, državni tužitelj planira podići optužnicu protiv Denisa Latina u skladu sa člankom 309. hrvatskog Kaznenog zakona«, navodi se u pismu.

U pismu se ističe da je posljednjih godina Hrvatska postigla znatan napredak na području medija.

»Međutim, zakoni koji predviđaju kazne za izvještavanje ili komentar otvoreni su za zloupotrebu od strane javnih dužnosnika.

Zato ih treba ukinuti kako bi se stvorilo ozračje u kojemu novinari mogu slobodno istraživati slučajeve korupcije i druge ilegalne aktivnosti«.

IPI i SEEMO pozivaju predsjednika Mesića da pokrene mjere za ponovno razmatranje i zamjenu takvih zakona odgovarajućim zakonskim odredbama građanskog prava, kao i za trenutačno odbacivanje svih optužbi protiv Denisa Latina zbog HTV-ove emisije »Latinice«, posvećene stanju u hrvatskom pravosuđu.

Pismo je proslijeđeno i premijeru Ivici Račanu i predsjedniku Hrvatskog sabora Zlatku Tomčiću.

IPI (International Press Institute) je globalna, a SEEMO (South East European Media Organisation) je regionalna mreža urednika, direktora medija i vodećih novinara. (Hina)