Vjesnik: 12. 02. 2002.

Del Ponte: Svjedocima protiv Miloševića prijeti se smrću

Svjedocima protiv bivšega jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića prijeti se i smrću, izjavila je glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte za talijanski dnevnik Repubblica u broju od ponedjeljka.

»Postoje prijetnje smrću. Mogu iznijeti i imena onih koji prijete: Siniša Vučinić, šef najekstremnije frakcije JUL-a, stranke Miloševićeve supruge, koji javno prijeti našim svjedocima. Razgovarali smo s odgovornima u srpskoj vladi da bi svjedoci bili zaštićeni. Obratila sam se izravno premijeru Đinđiću koji mi je zajamčio da će poduzeti sve potrebne mjere«, kaže Carla del Ponte.

»U Beogradu svi znaju tko su bili Miloševićevi povjerljivi ljudi. Zastrašivanjem svih pokušava se spriječiti one koji su odlučili svjedočiti. Oni koji prijete, mogu samo pretpostaviti tko bi mogao doći u Haag svjedočiti i, budući da nisu sigurni, prijete svima«, izjavila je tužiteljica.

»Kao i u procesima protiv mafije, tako se i ovdje zastrašuje ljude. Ima i onih koji su već potpisali zapisnik, a u nedoumici su hoće li doći u sudnicu. Nastojimo ih nagovoriti pa ako je potrebno, možemo im jamčiti promjenu identiteta i preseljenje u drugu zemlju«, ističe Del Ponte. Del Ponte je uvjerena da će na sudu iznijeti dovoljno dokaza za osudu Mloševića, te da će proces, koji započinje u utorak, trajati najmanje dvije godine. (Hina)