Novi list: 12. 02. 2002.

SUĐENJE GOSPIĆKOJ SKUPINI ZA RATNI ZLOČIN: PROBLEMI S POZIVIMA OTKAZALI RASPRAVU

Predstavnici haškog tužiteljstva stigli na suđenje

Kako neslužbeno saznajemo riječko tužiteljstvo je već ranije tražilo neke dokumente iz Haaga, pa je vjerojatno i o tome bilo riječi. Možda će biti razgovora i o haškim svjedocima Bandi, Ropcu, Tomislavu Oreškoviću i još nekima koji su u prvih deset dana dosta često bili spominjani na ovom suđenju, a navodno su već ranije dali izjave haškim istražiteljima

Izvještavaju: Ico MIKULIČIC, Fiore VEŽNAVER

RIJEKA - Na jučerašnje suđenje došli su i predstavnici tužiteljstva iz Haaga. Očito su o svemu itekako dobro informirani, ali će se sada i na mjestu događaja osvjedočiti o tome kako postupak teče. Jučer je u sudnici bio djelatnik tužiteljstva, Pakistanac s prevoditeljicom. Saznajemo da je taj čovjek itekako dobro upoznat s događajima u Gospiću, jer je već dugo uključen u istraživanje slučaja “gospićke skupine”, ali i u Medački džep i nekih drugih događaja.

Nakon suđenja u hodniku suda susreo se s riječkim tužiteljem u ovom postupku Dorisom Hrastom, ali i njegovim šefom Dragom Marincelom. Kako neslužbeno saznajemo riječko Tužiteljstvo je već ranije tražilo neke dokumente iz Haaga, pa je vjerojatno i o tome bilo riječi. Možda će biti razgovora i o haškim svjedocima Bandi, Ropcu, Tomislavu Oreškoviću i još nekima koji su u prvih deset dana dosta često bili spominjani na ovom suđenju, a navodno su već ranije dali izjave haškim istražiteljima. Inače, još od prošlog tjedna raspravu stalno prate predstavnici OESS-a.

Inače zbog tehničkih problema jučerašnje suđenje “gospićkoj skupini” bilo je kratko. Najvjerojatnije zbog teškoća s dostavom poziva, nitko od pet svjedoka, rodbine žrtava nije došao u riječki Županijski sud. Samo se jedna svjedokinja prije rasprave javila telefonom, objasnivši da je tek u ponedjeljak primila poziv, a kako živi u drugom gradu trenutan dolazak je neizvediv.

Za ostale svjedoke sutkinja Ika Šarić je konstatirala da se po dostavama poziva poštom ne može reći jesu li primili pozive ili ne, pa će biti ponovno pozvani sljedeći tjedan. Jučerašnji dan je bio malo zatišje prije radnog “pakla”, koji sudionike ove rasprave očekuje sljedećih dana kad će svjedočiti nekoliko “krunskih svjedoka” izravno vezanih za “smrtonosni sastanak” i likvidaciju na Pazarištu. Prvi od njih je ratni čelnik jedne od tajnih službi Gospića Mirko Kasumović, koji je uvod u svoj iskaz započeo koncem prošlog tjedna, a nastavit će ga danas i vjerojatno sutra. Na njegove izjave od prošlog tjedna zasigurno će biti mnoštvo pitanja i primjedbi, obrane, optužbe, ali i sutkinje Ike Šarić i njenog vijeća.

Da jučerašnji dan, u radnom smislu, ne bi potpuno propao obavljen je dio uvida u dokaze - predmete jedne od žrtava, o čijem se nestanku jučer trebalo raspravljati. Sutkinja je pokazala nekoliko predmeta, između ostalog i ručni sat koji je sud dobio od svjedokinje koja je jučer trebala govoriti. Pokazane su i tri fotografije leševa s Lipove Glavice, a u spis je dostavljena i fotodokumentacija s grobnog mjesta na mjesnom groblju Ploča Gornja, gdje su sahranjeni posmrtni ostaci jedne žrtve. Govorilo se i o fotodokumentaciji grobnih mjesta na mjesnom groblju u Korenici što se odnose na druge dvije žrtve.

S najvećim zanimanjem očekuje se nastavak sutrašnjeg svjedočenja Mirka Kasumovića koji je u svom iskazu prošli četvrtak priznao postojanje “smrtonosnog sastanka” i likvidacije na plantaži borova Žitnik kod Pazarišta. Priznao je da je bio i na sastanku i likvidaciji, ali tvrdi da nije pucao u žrtve.

Tvrdio je da je noću pozvan na sastanak u Krizni štab i tamo zatekao Ivicu Markovića, Ivana Dasovića, Tihomira Oreškovića, Mirka Norca, Željka Bolfa, Ivana Rukavinu, Juru Premuža, a bio je i Glušac. Tihomir Orešković je na sastanku rekao da se likvidacije moraju izvršiti i da je to stav Vlade...