Vjesnik: 12. 02. 2002.

Više od 200 svjedoka tereti Miloševića za ratne zločine

Miloševića terete tri optužnice - kosovska, hrvatska i bosanska - koje je žalbeno vijeće Haaškog suda spojilo u jedan proces / Suđenje bi trebalo trajati oko dvije godine / Za samo devedesetak mjesta u sudnici prijavljeno je oko 250 agencija i listova / Suđenje počinje optužnicom za Kosovo

BRUXELLES, 11. veljače (Od Vjesnikove dopisnice) - Utorak je prvi radni dan u procesu Slobodanu Miloševiću kojeg terete tri optužnice (kosovska, hrvatska, bosanska). Suđenje bi trebalo trajati oko dvije godine ako se udovolji zahtjevu sudskog vijeća Haaškog suda da proces bude brz i pošten.

Na pritužbu Tužiteljstva žalbeno je vijeće naknadno odlučilo spojiti tri optužnice u jedan proces. Dakle, može početi proces s oko 250 prijavljenih agencija i listova i samo devedesetak mjesta u sudnici najveće od triju dvorana u haaškoj zgradi, gdje je Tribunal podstanar s vlasnikom, osiguravajućim društvom.

Mjesta u sudnici pripala su medijima iz zemalja nekadašnje Jugoslavije - ostali će dolaziti do stolca u publici pravičnom izmjenom, a proces u međuvremenu mogu pratiti, kao i u dosadašnjim epizodama intenzivnog medijskog interesa za Miloševića pred sucima, na velikom zaslonu u zdanju Kongresnog centra s druge strane Churchillovog trga. Zasad, izvještavat će sve velike TV kuće, počev od CNN-a, BBC-ja i ITN-a do Al Jazeere. Od izvještajnih agencija na listama su kineske, ruske, japanske i, dakako, velik broj europskih i američkih.

Milošević ne priznaje Sud, iako je od institucije kojoj niječe zakonitost već zatražio puštanje na slobodu. Njegova je Socijalistička partija Srbije izborila jedno stalno, rezervirano mjesto u publici, kompletirajući sastav šarolikog društva koje će moći pratiti i više nego što običnim smrtnicima dopuštaju TV ekrani - poput činjenice da naoko ledeni, arogantni bivši lider može biti nadmen pred mikrofonom, no noga mu se izdajnički nervozno ziba ispod stola. Miloševićeva supruga nije se izjasnila želi li na galeriju. Jamstvo novim uzbuđenjima daje i društvo Miloševićevih neformalnih savjetnika i pomoćnika koje uključuje i Jacquesa Vergesa (odvjetnik nacista i južnoameričkih terorista).

Prema najavi iz Haaškog suda, suđenje počinje optužnicom za Kosovo, za koju je Milošević već lansirao neke od svojih bisera tipa »optužen sam jer sam legalno, na temelju prava na samoobranu koje pripada svakoj naciji, branio svoj narod«, ili »suđenje je kazna što smo se usprotivili opasnosti najveće tiranije koja je zaprijetila čovječanstvu«, ili »ova lažna optužnica nastoji potpuno zamijeniti strane u sukobu«.

Optužnica za Kosovo tereti Miloševića za ratne zločine. Tužiteljstvu je odobreno 90 svjedoka, a iz ureda Carle del Ponte najavljeno je da će izjave 123 svjedoka biti podnesene pismeno. Zaštićeni identitet imat će 29 svjedoka.

Jedan je roterrdamski dnevnik objavio da je glavni svjedok protiv Miloševića već dogovorio aranžman s Tužiteljstvom. On će svoje svjedočenje razmijeniti s oslobađanjem od optužbe za izravno sudjelovanje u zločinima. Riječ je o generalu specijalnih policijskih snaga Vlastimiru Đorđeviću zvanom Rođa.

S prvim TV emisijama o zločinima, otkopavanjem grobnica oko Beograda i otkrivanjem kamiona-hladnjača s leševima kosovskih Albanaca u Dunavu, 500 materijalnih dokaza, 176 videozapisa, 775 fotografija, mapa i skica, to bi trebalo biti dovoljno za potvrdu optužnice, uvjerena je tužiteljica Carla del Ponte, koja će na početku suđenja osobno sjesti na mjesto Tužiteljstva.

Druge dvije optužnice doći će na dnevni red kasnije u godini.

Sve tri optužnice i onako imaju određen broj istih pripadnika »zajedničkog kriminalnog pothvata«, a potencijalna dokazna bomba je teza Tužiteljstva da su u sve tri optužnice upleteni isti financijaši. Da Tužiteljstvu, pa i sudskom vijeću (predsjedava mu Richard May), predstoji težak posao s optuženikom ukazuju i dosadašnje Miloševićeve izjave na temu optužnica »sastavljenih na intelektualnoj razini sedmogodišnjaka«.

Za hrvatsku optužnicu izjavio je »žrtva se proglašava krivcem kako bi se zaštitili stvarni krivci za zločin nad Jugoslavijom« ili »apsurdno je optuživati Srbiju i Srbe za oružanu secesiju Hrvatske jer je Hrvatska izazvala građanski rat, sukobe i patnju civila«. Za bosansku je rekao da je »vrhunac apsurda, ja sam zaslužan za mir, a ne za rat u Bosni za koji su odgovorne velike sile koje su rasturile Jugoslaviju i njihovi satrapi«. Za optuženoga je suđenje »zloporaba moći« kojom se stvara »historijska prijevara«. Optužnice tvrde drugo.

Proces tek počinje, mnogi u njemu vide priliku da se suđenjem najvišem u lancu odlučivanja konačno počne rasplitati čvor odgovornosti. Suđenje će možda odgovoriti na pitanja o dogovorima velikih u situacijama u kojima je Milošević tretiran kao mirotvorac, ali i na »dealove« igrača u regiji, počevši od Karađorđeva s Tuđmanom.

Lada Stipić Niseteo