Vjesnik: 12. 02. 2002.

Budiša je sve - od »katastrofe« do »čovjeka na mjestu«

»Treba mijenjati pod hitno ovu vlast jer sve što dulje vladaju dulje će nam trebati povratak na nultu poziciju za krenuti u pravom smjeru«, ističe jedan chater/ »Svi u ropotarnicu povijesti! I Budiša i Račan i Sanader i Đapić!«, javio se Neslomljivi

ZAGREB, 11. veljače - Čitav prošli tjedan mediji i političari bavili su se zbivanjima u HSLS-u. Svađa HSLS-ovih ministara i njihova stranačkog šefa Dražena Budiše, konstituriranje Velikog i Malog vijeća, tko će biti izabran - Budišini ili Radoševi ljudi, što će se dogoditi vrate li se ministri u Sabor... - pitanja su koja danima zaokupljaju medijski prostor. Što na sve kažu »obični« i mali ljudi, birači i koliko oni strpljenja imaju za visoko-politička prepucavanja najbolje se ovih dana moglo vidjeti na web stranicama Iskona.

Na Iskonovu Forumu povela se, naime, prošli vikend zanimljiva i žestoka rasprava potaknuta Budišinom izjavom da neće pristati na ucjene petorice HSLS-ovih ministara, te da se ne boji podjela u HSLS-ovu saborskom klubu zastupnika.

Za i protiv Budiše podijelili su se tako Iskonovi chateri. I dok su se neki pitali »koliko će nas koštati Budišina z...«, te su mu poručivali kako on ucjenjuje, »a bilo bi najbolje da izađe na izbore i vidi koliko je oslabio«, drugi su ga ohrabrivali tvrdeći da je »Budiša čovjek na mjestu - bez predrasuda, neopterećen bilo kakvim političkim ili ekonomskim položajem !! Dražene samo tako nastavi!!!!«.

»Stranka ima pravo izabrati ministre iz svojih redova, pa tako i HSLS čiji je predsjednik Budiša«, poručio je tako anoniman HDZ-ovac. Drugi Budišin simpatizer poručio je »da nije bilo Budiše, ne bi bilo ni hrvatske države«, dok ga je treći podržao u sukobu s ministrima ohrabrujući ga riječima »bravo, samo tako. Miči ih iz Vlade i dodji tamo pa ih sve protresi nek se izjasne gdje su i kuda idu«.

»Treba Budiša, treba. Treba mijenjati pod hitno ovu vlast jer sve što dulje vladaju dulje će nam trebati povratak na nultu poziciju za krenuti u pravom smjeru«, ističe jedan chater, upozoravajući na opasnost od »komunizma u svim segmentima vlasti«, te na HSLS-ove ministre koji su »svjesno ili nesvjesno, postali podanici vrlo perfidnih komunista iza maškare od SDP«.

»Svi u ropotarnicu povijesti! I Budiša i Račan i Sanader i Đapić!«, javio se pak Neslomljivi kojem nije jasno kako ostalima nije jasno da Hrvatskoj trebaju novi mladi ljudi neopterećeni strančarenjem, šugavim političkim bodovima i pljačkom... Budiši pak zamjera što ne iznese konkretni program za rješenje problema nego samo »s... zbog svog ega«.

»Počele su poklade! A uskoro počinju i izbori. Hrvatska ulazi u krizu vlasti. Nažalost. Ništa dobra za posao i ulaganja. Vidjet će gospon Budiša tko koga ucjenjuje. A najpošteniji će bit novi izbori, kad si već ovoliko zakuha lonac koji se ionako tresa sam od sebe«, poručio je pak Bore poštar.

Povela se tu rasprava i o tome koliko će svađe u HSLS-u, posebno na relaciji Goran Granić - Budiša utjecati na odluku o puštanju generala Ademija da se brani sa slobode. Za Ademija zabrinutom Bori javio se tako stanoviti CRO. »Boro Boro, opet ti po svom. Gdje ti je zna se? Kakve veze ima Budiša sa Ademijem. Kako ne kužiš da je Granić išao tamo prije izbora isposlovati puštanje da bi dobio bodove kod izbora. Vidiš li ti da on sliči Lenjinu. Revolucijom "lisica" je htio rušiti HDZ još dok smo bili okupirani. Tebi i vama probati objasniti sve vaše zablude kao da raspravljaš sa zidom«, ljutio se CRO.

Pale su kritike i Budišinoj naravi - »samodopadljiv, misli da mora biti glavni svuda, ljubomoran ako nešto kod ove spore Vlade krene, netolerantan, nagao, frustriran...«, zbog čega, smatraju neki na Forumu, ne bi smio više biti u politici. »Zapravo, treći put će izazvati raskol stranke, i zauvijek je upropastiti. Mislim da je njegovo "maslo" da se Đurđa Adlešić ne kandidira za predsjednika, jer je bio svjestan da bi otpao«, smatra pak Apolitičarka.

»Ja i dalje mislim da je Budiša katastrofa, ali ipak, u ovom konkretnom slučaju mu dajem svoju podršku. Suština problema se svodi da su ti ministri to postali kao lista HSLS-a. Sukladno politici HSLS-a oni nemaju više što trabunjat i tražiti objašnjenja«, jedan je od pravorijeka, a palo je i upozorenje Budiši da bude oprezan, jer »vrtni patuljak ide na diskreditaciju HSLS-a«, te će u Saboru tražiti većinu bez HSLS-a. »Čuvaj se i nadam se da će ti to biti dobra škola do kraja života!«, upozorio je Budišu anoniman simpatizer.

Marija Pulić