Vjesnik: 13. 02. 2002.

Zašto je i ministar obrane Radoš otkazao put u SAD?

ZAGREB, 12. veljače - »Procijenio sam da ne bi bilo dobro da u idućim tjednima nisam ovdje, a ne bi bilo dobro niti da budem u SAD-u u uvjetima nestabilnosti Vlade i mogućih zahtjeva za mojom smjenom«, rekao je ministar obrane Jozo Radoš za Vjesnik, objašnjavajući zašto je otkazao službeni posjet Sjedinjenim Državama planiran potkraj veljače. Putovanje je bilo organizirano u suradnji s američkim veleposlanstvom u Zagrebu i na poziv američkog ministra obrane. Prilikom tog posjeta Radoš je trebao dobiti američke procjene o obrambenoj sposobnosti Hrvatske, a na tom projektu stručnjaci američkog ministarstva obrane radili su gotovo godinu dana.

No Radoš kaže da je prije odluke o neodlasku na put obavio konzultacije u ministarstvima obrane i vanjskih poslova, a naišao je »na razumijevanje američkog veleposlanstva«.

O svojoj odluci da neće ići u SAD obavijestio je i premijera Ivicu Račana koji se, kaže Radoš, suglasio s tim.

Zanimalo nas je hoće li to najnovije otkazivanje puta još jednog HSLS-ova ministra imati dalekosežne posljedice, kao što se predviđa da će to biti u Fižulićevom slučaju. »Ne, ovaj posjet nije uključivao tako široku organizaciju kao u slučaju kolege Fižulića. Dobri odnosi s našim američkim kolegama ostaju i dalje, ali nisam želio da to putovanje bude u sjeni naših problema«, zaključio je Radoš, dodavši da zbog tog otkazivanja puta ipak »ništa nije dovedeno u pitanje«.

Andrea Latinović