Vjesnik: 13. 02. 2002.

Del Ponte: Miloševićevi zločini tiču se svih nas

»Želja za moći je jedino što je motiviralo Miloševića u provođenju strahota etničkog čišćenja«, rekla je glavna tužiteljica Haaškog suda Carla del Ponte, poručivši da će suđenje podsjetiti na tragične sudbine tisuća hrvatskih, bosanskih i kosovskih žrtava, ali i patnje Srba koje je zloupotrijebio u svojem zločinačkom naumu

ZAGREB, 12. veljače - Na Haaškom sudu u utorak je počelo suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću za genocid u Bosni i Hercegovini i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu. U jedinstvenom postupku objedinjene su optužnice za Hrvatsku, BiH i Kosovo. Sudskim vijećem predsjedava britanski sudac Richard May.

Iznoseći optužnicu, glavna tužiteljica Haaškog suda Carla del Ponte uvodno je naglasila da se Miloševiću sudi za individualnu odgovornost. »Kolektivna krivnja nije dio ovog slučaja i optužnice. Ne sudi se narodu niti jednoj državnoj instituciji«, naglasila je Del Ponte.

Rekla je da je suđenje povijesno i da će pokazati da nitko ne može umaknuti međunarodnoj pravdi, dodajući da će ovaj proces biti test suradnje ne samo vlada bivše Jugoslavije. Organizacije i vlade moraju pronaći dokaze koje će iznijeti pred sud, rekla je Del Ponte.

Glavna je haaška tužiteljica istaknula da je Milošević pojavljivanje pred sudom pokušao iskoristiti u političke svrhe, no Tužiteljstvo to neće dopustiti.

»Kao izniman strateg i taktičar, Milošević je svoje ambicije provodio na račun patnji onih koji su bili prijetnja njegovim interesima. Želja za moći je jedino što je motiviralo Miloševića u provođenju strahota etničkog čišćenja«, naglasila je Del Ponte. Poručila je da će suđenje podsjetiti na tragične sudbine tisuća hrvatskih, bosanskih i kosovskih žrtava, ali i patnje Srba koje je zloupotrijebio u svojem zločinačkom naumu. Del Ponte nije otkrila imena ni jednog svjedoka protiv Miloševića, no navodno će ih u slučaju Kosova biti oko 90.

»Miloševićevi zločini takvog su opsega da utječu na sudbinu svih nas. Oni se tiču svih nas i našeg ljudskog dostojanstva«, naglasila je Del Ponte.

Šef tužiteljskog tima u procesu Miloševiću, Geoffrey Nice, istaknuo je da treba razjasniti je li Milošević znao za počinjene zločine. »Nije mogao ne znati. Treba vidjeti zašto nije prestao sa zločinima. Milošević se nije izravno suočio sa svojim žrtvama, on je imao one koji su te zločine počinili u njegovo ime«, rekao je Nice.

Kao ilustraciju zločina počinjenih na području bivše Jugoslavije Nice je iznio po jedan slučaj iz Vukovara, Višegrada i Kozice na Kosovu. Rekao je da većina svjedoka protiv Miloševića želi dati svoje iskaze, i to javno. Nice je predstavio svoj dokazni postupak koji, iako to nije kronološki slijed, započinje s Kosovom.

Nice je govorio o donošenju Ustava 1974. godine, uspostavi autonomije Kosova i Vojvodine i o masovnim demonstracijama Albanaca 1981. Srpski nacionalisti nisu se mogli pomiriti s novom autonomijom Kosova, a u Memorandumu SANU tvrdili su da se provodi fizički, politički i pravni genocid protiv Srba na Kosovu.

Nice je zatim naglasio da u tim uvjetima počinje uspon Miloševića, čiji je mentor bio Ivan Stambolić, »on je Miloševića poslao na Kosovo da smiri nemire«. Pritom su u sudnici pušteni isječci iz Miloševićevih govora na Kosova, u kojima se ističe poruka Srbima »nitko ne sme da vas bije«. Značajan trenutak u Miloševićevom usponu bila je 8. sjednica SK Srbije, na kojoj je porazio Ivana Stambolića, podsjetio je Nice. Uslijedilo je ukidanje kosovske autonomije i brutalna represija prema kosovskim Albancima.

Glavna nit koja povezuje sve tri optužnice protiv Miloševića može se naći u uklanjanju nesrpskih naroda iz srpskih područja, kako bi dobio teritorije koji bi se uklopili u njegov plan, rekao je Nice. »Je li etničko čišćenje pravi termin za to? Mislim da treba ostati pri tom izrazu«, dodao je. Tužitelj je rekao i da je Milošević želio biti novi Tito, a kad je vidio da je to nemoguće, želio je stvoriti srpsku državu od dijelova Hrvatske i BiH, nasilno uklanjajući one koji su se suprotstavili njegovim ciljevima.

Iznoseći dijelove optužnice za Hrvatsku, Nice je podsjetio na stradanja i patnje tisuća Hrvata i ostalih nesrpskih naroda, rušenje gradova, kulturnih spomenika i vjerskih građevina. Podsjetio je i na ulogu koju su u provođenju Miloševićevog zločinačkog nauma imali Milan Martić, Milan Babić, Goran Hadžić, Veljko Kadijević, Vojislav Šešelj, Željko Ražnatović-Arkan, Veselin Šljivančanin, Mile Mrkšić. Govorio je i o opsadi Vukovara, a u sudnici je prikazana snimka odlaska civila nakon pada grada.

Prvi dan suđenja Miloševiću prenosio je HTV.

Biljana Bašić