Večernji list: 13. 02. 2002.

MINISTAR ZA JAVNE RADOVE, OBNOVU I GRADITELJSTVO NA TRIBINI U SD "S. RADIĆ"

Studenti izviždali Čačića zbog "otvorenih 65.000 radnih mjesta"

ZAGREB - Na jučerašnjoj tribini u Studentskom domu "Stjepan Radić" ministar za javne radove, obnovu i graditeljstvo Radimir Čačić najprije se morao izjasniti o radu Vlade koja je odradila polovicu mandata.

- Vlada je učinila puno više nego što sam očekivao, ali, jasno, imamo i grešaka. Najveći je problem nečinjenje, posebno na području pravosuđa i policije.

Što je s HNS-ovim izbornim obećanjem o 200.000 novih radnih mjesta? Čačić je, uza zvižduk pune dvorane, rekao kako je dosad otvoreno novih 65.000 radnih mjesta.

- Ta nova radna mjesta treba promatrati po sintetskom kriteriju - objasnio je Čačić studentima. - Cijele 1999. godine zaposleno je novih 98.000 ljudi, 2000. njih 120.000, a prošle 150.000. Trend je jasan, a formalno nezaposlenih na burzi ima mnogo zbog restrukturiranja gospodarstva. Sve će se to promijeniti potkraj ove godine, kada će broj nezaposlenih na burzama početi padati - obećao je Čačić.

Upitan za poticanu stanogradnju u Zagrebu, Čačić je rekao kako će, ako HNS u gradu ostane na vlasti, svi koji su ispunili uvjete za to stan dobiti.

- Stan je roba koja se danas u Hrvatskoj po tržišnim uvjetima gotovinom ne može kupiti. Preprodaja i zarada na tome nisu mogući jer država ne subvencionira cijenu građenja, nego razliku između najviše i najniže kamate - rekao je Čačić. (M. K.)