Slobodna Dalmacija: 13. 02. 2002.

U RAČANOVU KABINETU RAZRAĐUJE SE "TAKTIKA PREŽIVLJAVANJA"

Vlada bi mogla izdržati glasovanje o povjerenju

ZAGREB — Bez obzira koliko tektonski poremećaji u koaliciji budu snažni, a njihov učinak razarajući, u Hrvatskom saboru Vlada Ivice Račana još uvijek ima dovoljnu podršku zastupnika da bez prevelikih posljedica preživi čak i glasovanje o svojem (ne)povjerenju. Preciznija parlamentarna matematika pokazuje da HDZ, ojačan potporom desetak zastupnika HSLS-a koji se u slučaju takvog razvoja događaja sigurno neće prikloniti provladinoj većini, može računati tek s 51 zastupnikom, što je daleko od potrebne natpolovične parlamentarne većine.

Magičnu brojku od 76 zastupnika oporba ne može postići ni ako ruke protiv Vlade dignu tri zastupnika DC-a, te pet članova parlamentarnog Kluba HSP-HKDU i pokoji nezavisni zastupnik, pa čak ni ako se toj opciji — što je doista nerealno očekivati — priklone svi zastupnici HSLS-a. Omjer bitnije ne bi trebao promijeniti ni eventualni povratak HSLS-ovih ministara u zastupničke klupe. Vlada bi, štoviše, mogla dobiti dodatni glas jer je zamjenik Joze Radoša u parlamentu novoizabrani predsjednik Velikog vijeća i pripadnik Budišine struje Hrvoje Zorić. Odnos snaga neće se, pak, dodatno promijeniti ako se u Sabor vrati HSLS-ov ministar znanosti Hrvoje Kraljević, čiji zastupnički mandat odrađuje SDP-ovac Dragutin Novina.

Vladajuća će petorka, s druge strane, do potrebne podrške doći puno lakše: uz SDP-ovih 45 zastupnika, sasvim je izvjesno da će u slučaju glasovanja Vladu podržati i najmanje 12 (a vjerojatno 14) zastupnika HSLS-a, koji se protive politici njezine destabilizacije i svrstavanju svoje stranke na desno krilo hrvatske političke scene. Njima će se bez sumnje pridružiti i četiri zastupnika IDS-a, po dva HNS-a, LS-a i PGS-a, po jedan zastupnik SBHS-a i HND-a, a za očekivati je i da četiri zastupnika manjina (od njih su dva LS-ovca i Milan Đukić iz SNS-a) podrže Vladu. S HSS-ovih 16 podignutih ruku (zajedno s petom manjinskom zastupnicom Zdenkom Čuhnil, koja je članica te stranke) zbir čini ukupno 91, za opoziciju potpuno nedostižnih glasova.

U koaliciji se, kako doznajemo, razrađuju rješanja i za najgori mogući scenarij: da uz bok HDZ-u i dijelu HSLS-a stane i HSS. Iako u ovoj stranci upozoravaju da su šanse da njihovi zastupnici u ovom trenutku ne podrže Vladu "ravni nuli", Račanov bi kabinet mogao preživjeti i njihov negativan glas.

Bez HSS-a Vlada bi dobila 75 glasova, a kako postoje naznake da bi zastupnici HSP-a, ali i pokoji nezavisni zastupnik, pri izjašnjavanju o povjerenju Vladi mogli biti suzdržani, koalicija bi ipak mogla izboriti tijesnu parlamentarnu većinu. Ako pak dobije potporu HSS-a i DC-a, na strani Vlade naći će se premoćnih 95 zastupnika, od ukupno njih 151.

M.K. SABOLIĆ