Slobodna Dalmacija: 13. 02. 2002.

U SRIJEDU SE, NAKON DRAMATIČNIH OBRATA, NASTAVLJA SUDSKI PROCES U SLUČAJ UBOJSTVA DOMINISTRA LEUTARA

Optuženi danas na slobodi?

U spisu više nema niti jedan dokaz koji bi mogao teretiti godinu i pol u zatvoru izmrcvarene ljude (Ilijaševića, Bajkušu, Bašića i Ćosića), te Andabaka i Miličevića kojima se sudi u odsutnosti. Optužnica je potpuno obezvrijeđena i bit će veliko nezakonje ako optuženi i nakon srijede ostanu u pritvoru

U srijedu 13. veljače u 10 sati pred Kantonalnim sudom u Sarajevu nastavit će se glavna rasprava u kaznenom predmetu koji se vodi protiv Andabaka, Ilijaševića, Bajkuše, Bašića, Ćosića i Miličevića radi izvršenja kaznenog djela terorizma u kojem je smrtno stradao doministar unutarnjih poslova Federacije BiH Jozo Leutar.

Prije stanovitog vremena provedeno je saslušanje sudskog svjedoka - vještaka za minsko-eksplozivna sredstva Mirze Jamakovića. On je evidentno opovrgnuo i posljednja uporišta ove, očito montirane optužnice, i realno je očekivati da se u srijedu ukine pritvor prema optuženicima. Nakon svjedočenja Jamakovića nastao je potpuni obrat u predmetu.

U spisu nema niti jedan dokaz koji bi mogao teretiti godinu i pol u zatvoru izmrcvarene ljude (Ilijaševića, Bajkušu, Bašića i Ćosića) koji su pod velikim psihološkim stresom, te Andabaka i Miličevića kojima se sudi u odsutnosti. Nalaz vještaka je u potpunosti opovrgao dosadašnju tezu optužnice da je eksploziv postavljen u Jablanici dva-tri dana prije samoga atentata. Vještak je kategoričan da je eksploziv postavljen sat ili dva prije samoga ubojstva. Prema tome, iskaz zaštićenih svjedoka i sve drugo iz optužnice ovim su potpuno obezvrijeđeni.

I bit će zaista veliko nezakonje ako krivo optuženi i nakon 13. veljače ostanu u pritvoru. Pritvor bi se mogao ukinuti i bez zahtjeva obrane. Zamjenik tužitelja Dragan Stupar i predsjednik sudskoga vijeća Salem Miso, stoga, preuzimaju golemu odgovornost na sebe ako ne ukinu pritvor. Zasigurno, tužitelj bi morao podnijeti kaznenu prijavu protiv jednog od zaštićenih svjedoka zbog lažnog svjedočenja.

Na glavnoj raspravi u srijedu, kako je najavljeno, sudac bi trebao pročitati odgovore zaštićenog svjedoka na pitanja koja su postavili javni tužitelj i sudac, odnosno sudsko vijeće. Bit će zanimljivo čuti što je to zaštićeni svjedok rekao u saslušanju pred Vrhovnim sudom ako je saslušan.

To će biti najzanimljivije na ovom dijelu procesa koji je najavljen u srijedu.

— Slučaj Leutar i Halilović montirani su u istim sarajevskim kuhinjama — izjavio poznati odvjetnik Faruk Balijagić nedavno za Slobodnu Dalmaciju. Čini nam se da se ta teza sada potpuno i potvrđuje. Ova sarajevska najtužnija sudska farsa bliži se kraju bar što se tiče prvog dijela čina koji će se očito odvijati u dva dijela.

Tko su stvarni počinitelji atentata na Jozu Leutara mogli bi uskoro kazati, kako piše Sarajevska Bosna, monteri ove optužnice, bivši ministar unutarnjih poslova Mehmed Žilić i njegov pomoćnik Faik Lušija za koje obrana priprema optužnice.

— Ako Žilić i Lušija ne završe iza rešetaka za BiH pravosuđe i, inače, državu BIH bit će veliko zlo — kazao je Faruk Balijagić komentirajući po zna koji put ovaj sudski proces.

Po saznanjima do kojih je došla obrana, Leutar je bio na tragu sumnjivih transakcija vezanih za poslovanje Narodne Banke BiH. Najvjerojatnije je ušao u trag sumnjivih transakcija bošnjačkog ratnog vodstva i zbog toga je likvidiran na mučki način.

Istraga je, izgleda, vješto to izbjegla, pa su potpuni debakl u slučaju Leutar doživjeli tužiteljstvo, ali i krugovi unutar Federalnog MUP-a koji su kreatori izmišljene optužnice.

Hoće li, kako je svojedobno pisala Hrvatska riječ, sud uzeti u obzir svjedočenje Armana Jašarevića koji se prijavio kao dragovoljni svjedok IPTF-a, a koji je svjedočio kako je Leutarovo ubojstvo naručilo bošnjačko ratno vodstvo i Izetbegovićevi najbliži suradnici, ostaje da se vidi.

Piše: Marijan SIVRIĆ