Novi list: 13. 02. 2002.

IVAN VALEK JUČER TEŠKO OPTUŽIO VESNU PUSIĆ ZA KRIZU IDENTITETA I DEMOKRACIJE U HNS-u

HNS je privatna zanatska radnja Vesne i Ratka

Pokušao sam nešto promijeniti, ali sad mogu samo poručiti “čuvaj se rode i narode demokracije Vesne Pusić”

ZAGREB - Ivan Valek, bivši HNS-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, kazao je jučer na konferenciji za novinare da je spreman vratiti mandat stranci ako mu ona vrati 200 tisuća od ukupno 319 tisuća kuna koje je uložio u predizbornu kampanju. Istaknuo je da bi mandat sigurno HNS-u vratio sam da ne postoji ugovor o obeštećenju u slučaju da odluči napustiti stranku, iako je svjestan da on, u stvari, nema pravnu težinu. Valek je tražio i sastanak s predsjednicom narodnjaka Vesnom Pusić, međutim, nakon tri dana čekanja odlučio je jednostavno zadržati mandat za sebe. Ipak, ističe da nikad nije kazao da je HNS-u za to platio 30 tisuća maraka.

- Do danas nisam dobio nikakav odgovor već samo izjavu da sam lažac i prevarant, i to još kao poglavar Mormonske crkve. Predlažem Vesni Pusić da se javrio ispriča zastupnicima Gradske skupštine, Crkvi Isusa Krista svetaca posljednjeg dana i meni osobno. Ukoliko se javno ne ispriča, zatražit ću od Gradske skupštine da osnuje povjerenstvo i utvrdi tko je lažac jer njemu nije mjesto u Skupštini. Jednom od nas sigurno nije, objasnio je Valek, uvjeren da bi podršku ostalih stranaka u Skupštini sigurno dobio on.

Kazao je da ne razmišlja o prelasku u neki drugi stranački blok jer je, kako ističe, i dalje sljedbenik izvornog narodnjaštva, onog kojeg se vodstvo HNS-a odreklo.

- HNS neće završiti kao narodna stranka već kao privatna zanatska radnja Vesne i Ratka. To je regionalna anacionalna osobna stranka (RAOS). Pokušao sam nešto promijeniti, ali sad mogu samo poručiti “čuvaj se rode i narode demokracije Vesne Pusić”, odlučan je bivši narodnjak.

Valek vodstvu HNS-a zamjera stvaranje krize identiteta i demokracije u stranci, vođenje krive kadrovske politike u koju se ubraja i imenovanje Morane Paliković Gruden za dogradonačelnicu za gospodarstvo te Srećka Ferenčaka, bivšeg HDZovca za tajnika stranke. Da je nepovjerenje članstva prema stranačkom vodstvu sve veće, Valek argumentira podrškom koju je za svoj čin dobio od HNS-ovaca iz cijele Hrvatske te pretpostavkom da je uz njega velika većina narodnjaka, kao i cijela zagrebačka organizacija.

A na izjavu Vesne Pusić da će, ako ne vrati mandat, iznevjeriti birače koji su glasovali za HNS, a ne njega, odgovara: “Gospođo Pusić, tvrdim da imam veći ugled u Zagrebu od Vas, što ću Vam i dokazati. A kada bih u Vaše ruke predao mandat, sigurno bih prevario birače.”

N. CUGLIN