Vjesnik: 13. 02. 2002.

I Holbrooke će svjedočiti u procesu protiv Miloševića

Bivši američki pregovarač na prostoru bivše Jugoslavije Richard Holbrooke u utorak je u BBC-voj emisiji »Hard talk« izjavio da je spreman svjedočiti u sudskome procesu protiv Slobodana Miloševića.

S obzirom na to da Milošević ima pravo na unakrsno ispitivanje svjedoka, moguće Holbrookeovo svjedočenje u Haagu povećava mogućnost da se Milošević u sudnici »sukobi« s čovjekom koji je predvodio napore Clintonove administracije čija je svrha bila pokušati prekinuti rat u BiH.

Holbrooke je bio glavni arhitekt Daytonskog sporazuma, sklopljenog 1995., kojim je završen rat u BiH, te je s Miloševićem pregovarao uoči NATO-ova bombardiranja SRJ zbog srpske politike na Kosovu. (Reuters/Hina)

Hrvatska Vlada osigurala dokumente za suđenje Miloševiću

Vlada Republike Hrvatske izražava zadovoljstvo početkom suđenja protiv Slobodana Miloševića pred Haaškim sudom zbog ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida počinjenih tijekom agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, te na Kosovu.

Hrvatska Vlada pružila je znatnu pomoć u pripremi optužnice protiv Miloševića za zločine počinjene tijekom srpske agresije na Republiku Hrvatsku. Haaškom tužiteljstvu proslijeđeno je 1060 dokumenata, više od 100 audiokaseta i videokaseta, te velik broj analiza, zapisnika i drugog materijala, uz omogućavanje razgovora sa 60 potencijalnih svjedoka, priopćeno je u utorak iz Vlade.

Stjepan Mesić: »Milošević je vukao konce u jugoslavenskom predsjedništvu«

ZAGREB, 12. veljače - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić vjeruje da Haaškom sudu neće biti teško dokazati da je Milošević upravljao jedinicama bivše jugoslavenske vojske. »To će potvrditi svi kojima je Milošević naređivao. On je naoružavao Srbe u Hrvatskoj i pozivao ih na pobunu. Tu organizaciju je provodio Aleksandar Vasiljević, šef KOS-a, a on će biti svjedok na Sudu. Svi će oni štititi svoju kožu, reći će što je Milošević radio«, kazao je predsjednik Mesić za »Glas Amerike«.

Mesić, posljednji predsjednik Predsjedništva bivše Jugoslavije, kaže da je lako dokazivo da je upravo Milošević vukao konce u jugoslavenskom predsjedništvu, iako formalno nije bio član najvišeg tijela bivše države.

»On je bio svjestan da se Jugoslavija ne može održati. Bio je svjestan i da je svijet sentimentalan prema Jugoslaviji, pa je glumio da se bori za nju iako ga nije interesirala. Išao je odmah na ratnu opciju«, rekao je Mesić.

»Milošević je bio glavni organizator, zloduh svih događanja. On je planirao rat, u taj je rat ugradio i ratni i zločin genocida, a smatrao je da će povijest pisati pobjednici. Budući da je srbizirao armiju i ona je prešla na njegovu stranu, bio je uvjeren da će on pobijediti u tom ratu i biti novi Dušan Silni. Bio je uvjeren da svijet neće reagirati, vjerovao je da ga kao pobjednika nitko neće prozivati za ratne zločine koje je počinio«, kaže Mesić.

O događajima koji su prethodili raspadu Jugoslavije Mesić je dao iskaz istražiteljima Tribunala. Bude li pozvan, spreman je svjedočiti na suđenju Miloševiću kojeg je, kaže, upozoravao da će u ratu koji sprema žrtava biti na svim stranama. »Najveće će žrtve imati Srbi i zato će te, rekao sam mu, objesiti na Terazijama. Kazao sam - "misli tada na mene, ja ću misliti na tebe". Pušio je cigarilos i odgovorio - "još ćemo da vidimo koga će da vešaju"«.

Borislav Milošević: »Ne želim da mom bratu namjeste samoubojstvo«

RIM, 12. veljače (Od Vjesnikove dopisnice) - Borislav Milošević, brat Slobodana Miloševića, iz veleposlaničke se fotelje prebacio u ništa manje luksuzan ured »uspješnog poduzetnika u Moskvi«. Pristao je razgovarati s talijanskim novinarom kako bi »pobio lažni intervju sa Slobodanom Miloševićem koji je objavio ruski list "Izvestija"«. Slobodan Milošević je intervju dao dopisniku Itar-Tassa iz Rima Olegu Osipovu, posredstvom Kosovo Pressa iz Rima. Ruski novinar Oleg Osipov je u izjavi za Vjesnik potvrdio da je ekskluzivni intervju s Miloševićem dobio preko talijanskog predstavništva Kosovo Pressa koje mu je jamčilo autentičnost poslanih pismenih odgovora.

Iz čitavog razgovora izbija novi image Slobodana Miloševića koji je izgubljen i osjeća se »izdanim od svih suradnika i prijatelja«. Njegov brat pobija da je Slobodan Milošević pao u depresiju, jer ga smatra »žestokim borcem koji se nikad ne predaje«. Prema Borislavu Miloševiću, svi intervjui koji su obavljeni preko Kosovo Pressa (talijanski listovi »Il Messagiero« i »Libero«) »napravljeni su ilegalno uz pomoć skrivenih mikrofona i tajnih službi«.

Zabrinuti Borislav smatra da se »igra prljava igra« protiv njegova brata, aludirajući da je to možda priprema teren za »namješteno samoubojstvo«. On tvrdi da se svjetski mediji trude demonizirati lik Slobodana Miloševića, a ruski mediji su iskorišteni da prenesu iskrivljenu sliku o njegovom psihičkom stanju.

S. M.

Suđenje Miloševiću kao suđenje srpskoj državi i svim Srbima

Srbijansko javno mnijenje i dalje misli da je Haaški sud pristran i da opstoji na štetu Srba. Jedino što se polako mijenja je odnos prema suradnji sa Sudom koja se ocjenjuje nužnim zlom

ZAGREB, 12. veljače - Odnos građana Srbije prema Haaškome sudu prate vrlo negativni i pritom stabilni stavovi, a srbijansko javno mnijenje misli da je Tribunal pristran i da opstoji na štetu Srba. Po tom se pitanju, tvrde analitičari, ništa nije promijenilo još iz Miloševićevog vremena. Jedina nijansa koja se polako mijenja u posljednjih godinu dana, otkad je Milošević u Scheveningenu a strana se pomoć uvjetuje kooperativnošću, odnos je prema suradnji sa Sudom koja se ocjenjuje nužnim zlom.

Posljednjih se dana u Srbiji mnogo govori i o tome je li suđenje Miloševiću istodobno i suđenje Srbiji, s obzirom na to da je nekadašnji predsjednik države osumnjičen za genocid, te bi li to moglo dovesti do plaćanja ratne odštete BiH i Hrvatskoj, koje su protiv SRJ podnijele tužbu Međunarodnom sudu pravde. Neki pak eksperti misle da, i kad bi Miloševića osudili za genocid, Jugoslavija može opovrgnuti zahtjev BiH i Hrvatske za nadoknadom ratnih troškova »jer Jugoslavija, odnosno vojne strukture Srbije, nisu bile uključene u ratna događanja u Hrvatskoj i BiH«. U tom je slučaju, kažu još i »eventualno«, Slobodan Milošević samo kao privatna osoba, bez obzira na dužnost na kojoj se nalazio, bio neka vrsta poticatelja nekoj od strana u sukobu koji se događao na prostoru bivše Jugoslavije.

U svakom slučaju, ostaje još nekoliko godina da Srbi saznaju hoće li presuda Miloševiću biti i presuda Srbiji. Dotad ostaje pitanje hoće li pozicija žrtve u kojoj se sada nalazi polako od njega ponovno napraviti heroja. Ima mišljenja da bi većina građana Srbije sad najviše voljela sa sebe skinuti odgovornost i za sve optužiti samo jednog čovjeka - Miloševića.

Tjednik NIN načeo je pitanje individualne i kolektivne krivnje u novom svjetlu, suprotstavivši pojam osobne odgovornosti Slobodana Miloševića »državnoj odgovornosti«. Objašnjenje te pozicije leži u stavu kako se ne može pretpostaviti da je jedan čovjek počinio genocid jer se »te stvari događaju i provode politikom države«.

Srbijanski vladajući političari, međutim, mahom izbjegavaju očitovati se o obrani Miloševića jer nisu sigurni hoće li se to protumačiti kao zaštita njega ili države. Već je nekoliko potencijalnih svjedoka »insajdera«, među prvima Miloševićev prethodnik na mjestu predsjednika SRJ Zoran Lilić, tražilo da država odluči trebaju li svjedočiti u Haagu. Malo je koji srbijanski lider, ocjenjuje NIN, spreman izjasniti se o prošlim ratovima »kao genocidno motiviranoj srpskoj otimačini tuđih zemljišnih posjeda« odnosno postojanju »razrađenog državnog plana«.

Vesna Fabris Peruničić

I prvi »kosovac« svjedočit će protiv Miloševića

Vasiljević je u beogradskom tjedniku NIN pisao da je još 1990. boravio u Sloveniji i Hrvatskoj i pripremao vojsku za puč u republikama koje su težile osamostaljenju / Organizirao je i snimanje filma o Martinu Špegelju, prvom hrvatskom ministru obrane, i ucjenjivao hrvatsku vlast da Špegelja izruči JNA ili će vojska izvesti vojni udar / Organizirao je skupinu »Labrador« koja je 1991. minirala židovsko groblje na Mirogoju i zgradu Židovske općine u Zagrebu, kako bi se hrvatsku vlast prikazalo kao fašističku

ZAGREB, 12. veljače - Predsjednik Stjepan Mesić je, u razgovoru za »Glas Amerike«, kao glavnog svjedoka protiv Miloševića u dijelu optužnice koja ga tereti za agresiju na Hrvatsku naveo bivšeg šefa Kontraobavještajne službe (KOS) bivše JNA, umirovljenog generala Aleksandra Vasiljevića. Kako je Mesić haaškim istražiteljima dao iskaz o događajima koji su prethodili službenom raspadu Jugoslavije, njegova je tvrdnja o Vasiljeviću najvjerojatnije utemeljena.

Tko je Aleksandar Vasiljević, šef KOS-a JNA 1991., za kojeg Mesić kaže da je predvodio organizaciju što je, prema Miloševićevom nalogu, naoružavala i pozivala na pobunu Srbe u Hrvatskoj?

General-majora Aleksandra Vasiljevića, umirovljenog načelnika Uprave sigurnosti JNA, Milošević je dao uhititi 17. srpnja 1992. pod optužbom »odavanja vojnih tajni, terorističkog djelovanja i primanja mita«. Bio je optužen s Radenkom Radojčićem (kojem se kasnije sudilo u Hrvatskoj zbog afere »Labrador«) da su osnovali organizaciju »Opera« koja je odavala vojne tajne i švercala vozila s bosanskim tablicama. U kontekstu te optužnice spominjao se i Alija Delimustafić, prvi ministar MUP-a BiH, koji je sad u beogradskom zatvoru i protiv kojeg se vodi istražni postupak za razna kriminalna djela.

To uhićenje i optužnica bili su samo upozorenje Vasiljeviću da prestane govoriti u javnosti. Naime, nakon što je 8. svibnja 1992., zajedno s još 37 generala bivše JNA - među kojima je bio i zloglasni Blagoje Adžić - umirovljen, beogradski tjednik NIN počeo je u nastavcima objavljivati Vasiljevićeva sjećanja.

Vasiljević je pisao da je još 1990. boravio u Sloveniji i Hrvatskoj i pripremao vojsku za puč u republikama koje su težile osamostaljenju. On je 1991. organizirao i snimanje filma o Martinu Špegelju, prvom hrvatskom ministru obrane, i ucjenjivao hrvatsku vlast da Špegelja izruči JNA ili će vojska izvesti vojni udar. U feljtonu je pisao i o planovima da se uhite slovenski predsjednik Milan Kučan i hrvatski Franjo Tuđman.

Organizirao je skupinu »Labrador« koja je 1991. minirala židovsko groblje na Mirogoju i zgradu Židovske općine u Zagrebu, kako bi se hrvatsku vlast prikazalo kao fašističku.

U njegovoj je režiji, a prema Miloševićevim napucima, osnovana posebna jedinica JNA »Kondor« s kojom je Milošević imao izravan kontakt. Ta je jedinica naoružavala krajinske Srbe iz skladišta JNA i u predratno vrijeme sudjelovala u terorističkim akcijama prema Srbima koje su kasnije prikazivane kao djelo hrvatskih vlasti.

O djelovanju skupine »Kondor« postoje službeni dokumenti koji su dio optužnice protiv Miloševića. Jedan od zapovjednika »Kondora«, I. S., je zaštićeni haaški svjedok.

Kad su ispunili njegove planove u Hrvatskoj - okupacija trećine teritorija - Milošević se riješio generala Kadijevića, Adžića, Vasiljevića i drugih. Za ratne planove u Bosni imao je sebi i svojoj ideji odanije ljude.

Koliko je poznato, Vasiljević je nakratko aktiviran u službi JA 1997. godine, kad su se radili planovi za operacije na Kosovu, ali nije poznata njegova uloga u njima ni kakav status danas ima u vojsci SRJ.

Željko Peratović