Novi list: 14. 02. 2002.

A Bosna?

Boris PAVELIĆ

Domovinski rat i stvaranje Republike Hrvatske 1991.-1995.-1998. - naziv je istraživanla koje je Hrvatski institut za povijest (HIZP) prijavio na natječaj Ministarstva znanosti i tehnologije u sklopu vladina projekta “Domovinski rat i ratne žrtve u 20. stoljeću”.

Voditelj istraživanja Zdenko Radelić kaže da će HIZP Domovinski rat istražiti u osam osnovnih cjelina: raspad SFRJ i komunističkog sustava; uvodenje višestranačja i utemeljenje RH; SAO Krajina 1991.-1995.; vanjskopolitički aspekti uspostave hrvatske države i Domovinski rat; vojna povijest Domovinskog rata; istočne granice RH; uloga medija i Domovinski rat te ljudski gubici i demografske promjene. Problem prognanika i izbjeglica također bi mogao biti tema.

Zamisao FIIZP-a otkriva, dakle, zapanjujući koncepcijski propust: ne predviđa istraživanje hrvatskoga sudjelovanja u ratu protiv BiH i sudbinu tamošnjih Hrvata u tim događajima.

Da je istočni Mostar rušila i Hrvatska vojska - to svi znamo. Da su stotine tisuća Hrvata pobjegle iz Bosne - i to znamo. Da je sedam hrvatskih brigada ratovalo u BiH svjedoči Martin Špegelj. Da je Mate Boban u Hercegovini ubilačkom revnošću provodio Tuđmanove zamisli - to je opće mjesto. Da je general Bobetko zapovijedao s pola Hercegovine - sam je posvjedočio. Da Hrvatska i danas plaća Tuđmanovu politiku u Bosni, odnosno ono što je on pripajao Domovinskom ratu - to i danas svi vrlo bolno osjećamo.

Svi, izgleda, osim znanstvenika HIZP-a. U srušenoj Bosni oni ne vide ovdašnji trag. Ne žele, kažu, zadati si “cilj kojim bi se unaprijed odgovorilo nečijim zahtjevima”. A čine upravo to: zaobilazeći Herceg-Bosnu, odgovaraju zahtjevima onih koji bi da nije nešto što nažalost jest. Jer govor o BiH, dakako, nije tek puko pitanje koncepta.