Vjesnik: 14. 02. 2002.

Već se ulaguju Ulagi

BRANKO VUKŠIĆ

Koji je u čovjeka najsavitljiviji dio tijela? Kičma. Naročito u onih podatnih (svakoj) vlasti. Ne vjerujem da se itko na HTV-u, pa čak ni oni koji će se - iz objektivnih razloga - prvi naći na listi za (urednički) odstrel, boji Jasne Ulage Valić. No, svjedno će joj mnogi željeti ugoditi. Jedni da bi se popeli, bar načas, dok ona sama traje, za stepenicu više, a drugi, da ne počnu (možda i sasvim zasluženo) sklizati u hijerarhijsku provaliju. I zato se, kao što rekoh jučer, samorganiziraju Ulaga Forces. Na čemu nova glavna urednica kani graditi program? Jedan od potpornih stupova bit će joj, deklamirala je to iz itervjua u intervju, znanost. Političke će emisije morati odstupiti pred znanstvenim, govorila je Ulaga u početku, ali je, Bogu hvala, već počela korigirati samu sebe. Na HTV-u nema previše politike, nema previše informativnih emisija, nema previše talk showova, nema previše sporta... a o zabavi da i ne govorim. Na HTV-u ima jedino viška - od kojega itekako zaboli glava - što loših, što katastrofalnih emisija. Na HTV-u ima viška onih koji su zalutali u novinarsku profesiju, viška neinventivnosti, viška površnosti. Samo da napravi red u, recimo, Zabavnom ili Informativnom programu, J. Ulaga Valić bila bi zapamćena kao najbolja urednica HTV-a.

No, ona to ne može sama, naročito ne frazama o općem dobru, niti pak može izvući kakvog asa ih HTV-ova rukava. Jednostavno, zbog sustavne negativne selekcije, Prisavlje je nevjerojatno tanko s talentiranim urednicima-autorima. Ali zato ima onih koji će još jednom saviti kičmu, nabaciti smješak i blagonaklono se prostrti pred novom urednicom. Jednu sam takvu prostirku zapazio u temi o egzotičnim molekulama, objavljenoj ne u specijaliziranoj, znanstvenoj emisiji, nego u središnjemu Dnevniku. Devedeset... pretjerujem, devedesetdevet posto gledatelja nije shvatilo o čemu je tu zapravo riječ. A za koga je onda, molim lijepo, prilog rađen? Ma, jasno, za - Jasnu Ulagu Valić i, bez dvojbe, nekoliko (desetaka) znanstvenika zabavljenih (egzotičnim) molekulama. Umjesto prosvjetiteljske težnje, bilo bi daleko pametnije da urednici sav svoj napor ulože u stvaranje podnošljivih vijesti, iz kojih se može doznati što se događa u vlastitoj državi a potom i u svijetu.

Time se, naravno, ne zalažem za progon znanosti s hrvatske dalekovidnice, nego za njezin pravi, svrhoviti tretman.

Pročulo se - što može, naravno, biti čisto podmetanje - da će J.U.V. ukinuti neke od informativnih emisija. Prvi bi se mogli naći na udaru, kažu, Odjeci dana, što bi bila velika pogreška. Jer, Odjeci su dana, pa i Puni krug, koji sat nakon središnje informativne emisije nije pronašao svoje puno opravdanje ali ni pravu koncepciju, daleko profesionalniji, utemeljeniji, sadržajniji i nepolitikantskiji od Dnevnika. Ivica Đuzel gotovo svaki put napravi iznimno gledljivu, tematski podnošljivu, raznoliku i zanimljivu kasnovečernju informativnu emisiju, u kojoj je uz protokol uklonjena i uštogljenost. Ulaga Forces neće, valjda, prvo udariti na ono što je najbolje?!