Jutarnji list: 14. 02. 2002.

Demantirano mišljenje prema kojem uran nije desetkovao Talijane na Balkanu

Vojna komisija: Postoji veza između smrti vojnika i projektila s osiromašenim uranom

Iz Rima: Inoslav Bešker

Vojno liječničko povjerenstvo tvrdi da ipak ima veze između boravaka talijanskih vojnika i civila na Kosovu i u Bosni, na područjima gdje su korišteni projektili s osiromašenim uranom.

Taj podatak jučer je objavio milanski Corriere della sera, pod naslovom "Uran izazvao tumore u vojnika". Vojno povjerenstvo time demantira godinu dana staro mišljenje zajedničkog povjerenstva ministarstava zdravstva odnosno obrane, po kojima nije utvrđena veza između bolesti i smrti od raka u nekih vojnika i njihova boravka na Kosovu odnosno u Bosni.

Zajedničko povjerenstvo tvrdilo je da se učestalost oboljenja i smrti vojnika i civila koji su boravili na Balkanu nije pokazala većom nego u prosjeku talijanskog pučanstva. Vojno povjerenstvo ne bavi se statistikom, nego tvrdi da smanjena imunost, razna cjepiva i izloženost radijaciji olakšavaju razvitak tumora. Taj nalaz bi mogao omogućiti obiteljima umrlih vojnika i civila, te oboljelima a zasad živima, da zahtijevaju odštetu od države.

Naravno, svaki će se slučaj posebno ocjenjivati, a proces ne mora biti kratak: Italija je prije četiri godine riješila posljednji otvoren slučaj zahtjeva odštete za invalidnost vojnika sudionika Prvoga (!) svjetskog rata. Udruga za zaštitu prava pripadnika Oružanih snaga i Državne policije tvrdi da su medu Talijanima koji su boravili na Kosovu, u Bosni i u Makedoniji njih 143 žrtve tumoralnih oboljenja, te da ih je 15 dosad umrlo od raznih limfoma. Nije objavljen podatak o učestalosti tih oboljenja i smrtnih ishoda kod civilnog stanovništva, koje je eventualnim zračenjima bilo izloženo dulje od vojnika, osim onih koji su baš čuvali skladišta s radioaktivnim projektilima.