Novi list: 14. 02. 2002.

Elita iz podzemlja

Piše: Jelena LOVRIĆ

Dražen Budiša opravdao je sve strahove javnosti. Nije ujedinio HSLS, neće stabilizirati koaliciju ni njenu Vladu, neće na koncu pomoći ni sam sebi, dapače, nastavlja rušiti ostatke vlastite karizme. Hrvatska politička elita ni dosad u javnosti nije uživala neki ugled. Hrvatski političari važe kao privilegirana ali prezira vrijedna kasta. No, u posljednje vrijeme oni su svome srozavanju dali nove impulse. U vladajućoj koaliciji situacija podsjeća na svojedobni HDZ-ov kaos, koji je cijelu zemlju pretvarao u taoca vlastitih sukoba i histerija.

Političari, prvo, javnost izbezumljuju svojim svađama. Hrvatski politički korpus ne podnosi sporenja, u njemu još traje san o idiličnom političkom jedinstvu. Ni racionalno biračko tijelo koalicije ne voli vidjeti njihovo natezanje, jer ih nije izabralo da bi na tome gubili vrijeme. Ali čak i oni koji kao normalnu prihvaćaju činjenicu da je demokratsko društvo i pluralno i konfliktno, svađe naših političara smatraju infantilnim. Jer se oni spore oko nebitnih stvari, jer kao bitne nameću marginalne teme. Jer o problemima ne debatiraju, nego se piljarski psuju i vrijeđaju. Jer su javnost zatrovali svojim rivalstvima i mržnjama. Jer Hrvatsku, kojoj su potrebni pozitivna energija i dobra volja, natapaju zlovoljom i duhom destrukcije.

Drugo, političari šokiraju i deprimiraju sve otvorenijim i beskrupuloznijim manifestiranjem svoje čežnje za vlašću. Raspodjela vladarskog kolača glavna je tema kojom se već dvije godine bavi i sadašnja garnitura. Otimanje za vlašću dovodi ih u stanje obnevidjelosti, možda i ne shvaćaju da sve drugo podreduju tom interesu. Budiša tvrdi da želi opstanak koalicije, ali jagmeći se za što utjecajnijom pozicijom ljulja granu na kojoj sjedi. Njegova bliska suradnica svojim stranačkim drugovima trijumfalistički šalje šup-poruke. Buket HSLS-ovih ministara zaklinje se u Vladu, njene ciljeve i uredno funkcioniranje, a istodobno otkazuju svoje obaveze kao da su im položaj i cijela država privatna prćija. Premijer im to dopušta, možda i zato jer mu odgovara da se javnost uvjeri kako Budišina politika blokira rad Vlade. Šef HSLS-a to doista i čini, ali ta se činjenica može koristiti i kao alibi.

Treće, političari ruše vlastiti rejting jer pokazuju da nisu dorasli dramatičnosti situacije u kojoj se zemlja nalazi. Kompromitiraju ih teme kojima se dominantno bave. U trenutku kad je Hrvatska probila sve rekorde u broju nezaposlenih, a prognoze su da taj stampedo neće brzo stati, politička se elita bavi međustranačkim nadmudrivanjem. Lakše im se nadmetati oko situacije u HSLS-u, nego zasukati rukave u rješavanju enormne nezaposlenosti, zaostajanja u razvoju, havarija u malaksalom zdravstvu. Umjesto smirivanja, oni političku scenu dodatno uzbunjuju, državu ne uređuju, nego situaciju još uneređuju. Profesor Zvonko Posavec nedavno upozorava da sadašnja politička elita možda ne krade, ali je ipak podlegla posebnoj vrsti političke korumpiranosti. "Ako netko dobije vlast, a ne vlada, on je korumpiran, jer nema dovoljno smijelosti ispuniti preuzete obveze", kaže Posavec i poručuje: "Ako ne znate ili nećete, oslobodite mjesta za neke druge".