Jutarnji list: 14. 02. 2002.

Male šanse da član Malog vijeća HSLS-a Josip Kardun postane novi ministar u Račanovoj vladi

Budišin kandidat za ministra vara državu 5 mjeseci

Josip Kardun kao pomoćnik ministra gospodarstva tijekom 2000. i početkom 2001. godine nije dao dokaz o visokoj stručnoj spremi

Piše: Nikola Jelić

ZAGREB - Član Malog vijeća HSLS-a Josip Kardun, koji nam je potvrdio da ga Dražen Budiša podržava kao jednog od kandidata za novog ministra gospodarstva, nema mnogo izgleda da postane ministar jer ga u Banskim dvorima smatraju neprihvatljivim kandidatom za tu dužnost.

Prema našim informacijama, Kardun je politički neprihvatljiv kandidat, a osim toga, utvrđeno je da iza sebe ima neraščišćene odnose s Vladom koji sasvim minimaliziraju njegove izglede. Dužnost pomoćnika ministra gospodarstva tijekom 2000. i početkom 2001. godine, tvrde iz Vlade, Kardun je obavljao bez valjanog dokaza o visokoj stručnoj spremi. Nije nostrificirao svoju diplomu, odnosno dokument kojim dokazuje stručnu spremu, a što je prema hrvatskim zakonima obvezno.

Nedostaju neki ispiti

Da Kardun nema valjan dokaz o stručnoj spremni utvrđeno je još krajem 2000., kad je Vlada službeno zatražila od svih ministarstava da provjere valjanost stručne spreme svojih zaposlenika i namještenika. Kako je Kardun tada obnašao dužnost pomoćnika ministra, u njegovu je slučaju utvrđeno da mu dokument s Pravnog fakulteta u Frankfurtu nije nostrificiran pa je od njega zatraženo da to učini.

Kardun to potvrđuje i kaže: Kadrovskoj službi Ministarstva gospodarstva dostavio sam dokaz o školovanju, odnosno polaganju državnog ispita za pravnika, ali su mi poslije rekli da taj dokument treba nostrificirati. Rekao sam da ću to učiniti i raspitao se o mogućnostima na Pravnom fakultetu u Splitu.

Nakon konzultacija, Kardunu je rečeno da bi za nostrifikaciju morao položiti nekoliko dodatnih ispita jer pravni sustavi u Hrvatskoj i Njemačkoj nisu kompatibilni. Naknadno mu je savjetovano, kaže, da je nostrifikaciju bolje obaviti na zagrebačkom Pravnom fakultetu, ali to nije ni tamo obavio jer nostrifikacijska komisija nije zasjedala kad je on namjeravao to učiniti. U međuvremenu je došlo do nesporazuma između njega i ministra Fižulića, te je on 1. travnja 2001. napustio Ministarstvo a da nije nostrificirao diplomu. Neposredno prije toga, 27. ožujka 2001., tajnik Pravnog fakulteta poslao je obavijest Ministarstvu da nostrifikacija nije obavljena jer za to nije podnesen zahtjev.

‘Ako treba, vratit ću novac'

Je li to bio i jedan od razloga za njegovu smjenu, sada je teško reći, ali činjenica je da je ministar Fižulić razriješio Karduna dužnosti samo dan poslije, 28. ožujka, a radni odnos u Ministarstvu prestao mu je 1. travnja 2001. No, uz to, Kardunu u Vladi zamjeraju i to što je do danas ostao na platnom popisu Ministarstva gospodarstva, iako se u međuvremenu zaposlio u Njemačkoj. Prema zakonu, Kardun je kao pomoćnik ministra imao pravo na punu plaću šest mjeseci nakon odlaska s dužnosti i još šest mjeseci pravo na pola plaće, ali pod uvjetom da se u međuvremenu ne zaposli.

Radni odnos u Ministarstvu prestao mu je 1. travnja 2001. što znači da bi pravo na plaću pomoćnika imao do 1. travnja 2002. Prema vlastitim riječima, Kardun se ponovno zaposlio 1. listopada 2001. u njemačkom predstavništvu portugalske kompanije Tonae West Shoping, i to kao voditelj pravnog odjela, što znači da od 1. listopada 2001. nema pravo na plaću iz proračuna.

- Istina je da mi je radna knjižica još u Ministarstvu i da sam do sada primao plaću. Ali, taj novacje ionako na računu u Hrvatskoj i ako treba, vratit ću ga državi ili dati u humanitarne svrhe - rekao je jučer Josip Kardun.