Večernji list: 14. 02. 2002.

POSLOVNA ZGRADA U BIDROVCU BESPRAVNA

Glavni tajnik HNS-a Ferenčak gradi bez dozvole

Inspektori zatvorili gradilište, slijedi rješenje o uklanjanju objekta

Građevna inspektorica jučer je obavila nadzor i ustanovila da je gospodarska zgrada poduzeća "Ferbos" na Bidrovečkoj cesti, čiji je vlasnik glavni tajnik HNS-a Srećko Ferenčak, sagrađena bespravno. Postavila je ploču s natpisom "zatvoreno gradilište", čemu slijedi rješenje o uklanjanju objekta.

Građevna inspekcija na teren je izišla tragom upita Večernjeg lista o bespravno sagrađenom objektu građevinske tvrtke "Ferbos Inženjering" vlasnika Srećka Ferenčaka. Bez dozvole, Ferenčak je sagradio gospodarski objekt u Parku prirode Medvednica, na Bidrovečkoj cesti bb. U neposrednoj blizini upravne zgrade "Ferbosa" montažna je zgrada površine 336 četvornih metara, oko koje su hrpe građevnog materijala i šljunčano parkiralište. No u zemljišnoj se knjizi sve to vodi kao - livada.

U "Ferbosu" smo zatekli dopredsjednika uprave "Ferbosa" Damira Vargeka. Samouvjereno je na stol iznio izvod iz katastarskog plana, gdje je na čestici 4383 ucrtan spomenuti objekt.

- Da nemamo građevnu dozvolu, ne bismo se mogli ni upisati u katastar - uvjeravao nas je Vargek.

Međutim, kad smo izravno za dozvolu pitali gazdu Ferenčaka, priznao nam je da dozvolu nema.

- Za takav gospodarski objekt i ne treba građevna dozvola - tvrdi Ferenčak, inače diplomirani inženjer građevine.

Da dozvolu nije ni tražio, potvrđeno nam je u Gradskom uredu za prostorno uređenje, graditeljstvo, stambene i komunalne poslove i promet. Prema njihovoj evidenciji, Ferenčak i "Ferbos" za objekt u Bidrovcu pokrenuli su postupak za izdavanje lokacijske dozvole 1996. godine u rujnu, ali je investitor od toga zahtjeva odustao dva mjeseca poslije. Nakon toga nije vođen nikakav postupak za sporni objekt.

Zašto je prvo tražio lokacijsku dozvolu, pa poslije od nje odustao, pitali smo Ferenčaka. Odgovorio nam je da se ne sjeća.

Dodatnom provjerom otkrili smo da je gospodarska zgrada u katastru doista upisana 1998. godine. Ali nije i u zemljišnoj knjizi - ondje katastarska čestica odgovara četirima zemljišno-knjižnim česticama (broj 8899, 8900, 8901 i 8902), a vodi se kao - livada. U katastru nemaju evidentiran ni elaborat, na temelju kojega se - i, jasno, uz građevnu dozvolu - upisuje u zemljišne knjige.

Romana Kovačević