Slobodna Dalmacija: 14. 02. 2002.

ZA DANAS NAJAVLJENA SJEDNICE SREDIŠNJEG ODBORA I PREDSJEDNIŠTVA HDZ-a

Mičkovićevo pismo eliminira Maju Freundlich iz predsjedničke utrke?

ZAGREB — Središnji odbor Hrvatske demokratske zajednice na današnjoj bi sjednici trebao odrediti pravila i datum početka pretkandidacijskog postupka za izbor čelnih ljudi u stranci, te usvojiti kodeks ponašanja članova HDZ-a i financijski statut. Prije sjednice Središnjeg odbora sastat će se Predsjedništvo stranke, koje bi, kako smo neslužbeno saznali, moglo raspravljati i o eventualnim sankcijama prema zamjenici predsjednika stranke Maji Freundlich, protiv koje je Predsjedništvu uputio pismo Vlatko Mičković.

Mičković je član bivše Šošićeve Hrvatske stranke, koja se svojedobno kooptirala u HDZ, a on traži odgovornost Maje Freundlich, jer je, prema njegovoj prosudbi, ona prije vremena i nedopušteno krenula u predsjedničku kampanju. Maja Freundlich, kazala nam je pak da ona nema nikakve informacije o tome, te ako je to istina, da u pozadini može biti samo težnja da se nju eliminira iz predsjedničke utrke.

Budući da su u stranci podijeljenja mišljenja o pretkandidacijskom postupku, očekuje se polemična rasprava na Središnjem odboru o tomu hoće li kandidat dobiti pravo da u kampanji iznosi svoj program ili ne, kao i o tomu koliko je uopće glasova, odnosno potpore stranačkih tijela potrebno za isticanje kandidature. Pašalićeva struja smatra da bez prava na iznošenje vlastitog programa cijeli pretkandidacijski postupak nema smisla, dok predsjednik stranke Ivo Sanader drži kako je samo jedan program HDZ-a i kako je apsolutno nelogično da svaki kandidat iznosi svoj program.