Jutarnji list: 14. 02. 2002.

Bivši češki dužnosnici osuđeni zbog kršenja ljudskih prava

PRAG - Tri bivša visoka komunistička dužnosnika optužena za kršenje Ijudskih prava i vršenje pritiska na desetke disidenata u egzilu između 1978. i 1984. osuđena su na po tri godine zatvora uvjetno.

Sutkinja Katerina Kohoutkova rekla je da su bivši dužnosnici ministarstva unutarnjih poslova Vladimir Starek i Zdenek Wiederlechner te šef praške tajne policije Zdenek Nemec osuđeni za sudjelovanje u operacijama u kojima su se prijetnje i grubo ispitivanje koristili kako bi se disidente prisililo na napuštanje zemlje.

Bivši djelatnik tajne policije Oldrich Mezl oslobođen je optužbi zbog nedostatka dokaza. Procesuiranje bivšeg ministra unutarnjih poslova Jaromira Obzine obustavljeno je prošli tjedan kad je sutkinja Kohoutkova naredila da se istraži ima li on još uvijek imunitet kao bivši obnašatelj vlasti. Oko 20 disidenata zatražilo je od komunističkih vlasti da ih pošalju u egzil zbog pritiska kojem su bili podvrgnuti u sklopu operacije pod kodnim imenom Sanacija. Među tima koji su bili protjerani su današnji praški rabin Karol Sidon, poznati glumac Pavel Landovsky te koautor Povelje 77, manifesta o ljudskim pravima, Pavel Kohout.

Dvadeset osoba ostalo je bez građanskih prava i nisu se mogli vratiti u domovinu do Baršunaste revolucije 1989. U drugom procesu koji se vodi protiv bivšeg agenta tajnih službi i bivšeg disidenta Vladimira Hucina zbog špijuniranja nakon 1989. jučer je počelo suđenje za optužbe o zloporabi položaja. Hucin je u zatvoru od ožujka prošle godine. Osim za zloporabu položaja optužen je za prevaru, nezakonito posjedovanje oružja, zastrašivanje, ignoriranje službene naredbe, ugrožavanje povjerljivih informacija te za nemar u rukovanju osobnim podacima.

S.S.