Slobodna Dalmacija: 15. 02. 2002.

NA ZAGREBAČKOM POGLAVARSTVU NASTAVLJEN TIHI RAT KOALICIJSKIH PARTNERA

Bandić i haenesovci se "zakačili" oko stanova

ZAGREB — Maratonska sjednica zagrebačkoga Poglavarstva, a bilo je predviđeno 35 redovitih plus jedna izvanredna točka, u četvrtak je inicijativom gradonačelnika u ostavci Milana Bandića skraćena za tri točke. Jedna od njih je i izvješće Ureda za upravljanje imovinom o višegodišnjim ugovorima koji su štetni za Grad Zagreb te očitovanje Alenke Košiša-Čičin Šain, članice Poglavarstva za izgradnju grada, kojoj je gradonačelnik naredio da ovoga četvrtka položi konkretne argumente za ocjene da gradska uprava opstruira program poticane stanogradnje. Oba izvješća nisu pravodobno stigla u Tajništvo Poglavarstva, nepotpuna su pa je nužno dopuniti ih i do sljedećeg ponedjeljka do 13 sati dostaviti ih, naložio je Bandić.

Bandićevoj zaštiti interesa metropole od višegodišnjih štetnih ugovora pridružio se i zagrebački "ministar financija" Slavko Kojić zbog činjenica da je Ivan Vulas, direktor Gradske plinare koja je u vlasništvu Grada, štetnim ulaganjem "prokockao" 27 milijuna kuna u Komercijalnoj banci Zagreb. Prema Kojiću, Vulas sada pokušava taj gubitak prebaciti na gradsku blagajnu, što je vrhunac neprimjerena ponašanja.

Vulas je taj gaf "uradio" još dok je HDZ bio na vlasti u metropoli, ali je direktorsku fotelju zadržao i poslije kada je SDP preuzeo mandat u Zagrebu s malom koalicijom (HSLS, ASH, HSS i LS) pa i za nekoliko mjeseci zajedničke vladavine SDP-a i narodnjaka, da bi uoči prosinačkog imenovanja direktora u 23 trgovačka društva naglo uskočio u HNS-ov stranački dres.

Josip Janeš (HNS), pročelnik Ureda za poljoprivredu, pokušao je upitati do kada treba "kopati" po prošlosti u potrazi za štetnim ugovorima. Njegovu je "znatiželju" Bandić kratko presjekao - govorim hrvatski, primate plaću i dužni ste poznavati zakon koji vam određuje pravila postupanja. Potporu Janešu pokušao je dati stranački kolega Srećko Ferenčak koji je zatražio da Poglavarstvo ohrabri sve direktore na temeljito "čišćenje" kriminalnih tragova u gradskim trgovačkim društvima. I on je dobio Bandićev brzi odgovor. Osobno to svjedočim 22 mjeseca iako neki misle da se tako radi samo posljednjih sedam mjeseci, odrezao je Bandić i Ferenčaku.

B. BABIĆ

FERENČAKOVA LOKACIJSKA DOZVOLA

Srećko Ferenčak, glavni tajnik HNS-a i član Poglavarstva, održao je kratku pressicu. Kazao je kako je montažni objekt, zbog kojega ga sada "medijski linčuju", izgrađen još 1995. godine s lokacijskom dozvolom jer građevna nije trebala. Zatražit će građevnu dozvolu, ne dobije li je, sam će srušiti objekt, kazao je Ferenčak, ističući kako je riječ o "orkestriranom udaru" na narodnjake. Osvrnuo se i na Bandićeve izjave o cijeni gradskog zemljišta gdje bi trebali biti stambeni objekti iz programa POS-a. Bandić se ponaša kao da gradske parcele prodaje crnom vragu, a ne građanima, kazao je kratko Ferenčak.

ŠTO JE 550 STANOVA NASPRAM 18.612 ZAHTJEVA?

Iako je raščišćavanje spora HNS-a i SDP-a oko projekta poticane stanogradnje maknuto za sljedeću sjednicu, novinarima su podijeljena dva opširna pisana izvješća o toj temi na čak 11 stranica. U tekstu nije spomenuto nijedno konkretno ime činovnika koji je opstruirao POS, ali su zato izraz "opstrukcija" i sve njegove inačice temeljito obrazloženi.

Od konkretnijih zamjerki upućenih gradskoj upravi rečeno je tek da nije dala nijedan suvisli prijedlog matičnom ministarstvu niti je ponudila zemljište za izgradnju. Ponuđenih 550 stanova na tri lokacije "dječja je igra" prema 18.612 podnesenih zahtjeva, stoji, među ostalim, u spomenutom izvješću koje, čini se, nema autora s obzirom na to da nitko nije potpisan, ni pojedinac ni grupa.