Novi list: 15. 02. 2002.

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA BiH TVRDI DA VIJEĆE MINISTARA S HRVATSKOM VLADOM NE PREGOVARA O USUGLAŠAVANJU USTAVNIM PROMJENA

BiH pojma nema o Piculinoj inicijativi

Vijeće ministara o ustavnim promjenama ni ne može pregovarati, jer u BiH o tome naprosto nema konsenzusa

ZAGREB/SARAJEVO - Ministarstvo vanjskih poslova BiH ništa ne zna o najavi hrvatskoga ministra vanjskih poslova Tonina Picule da dvije vlade pripremaju zajednički dokument suglasja o konceptu ustavnih promjena u BiH, izjavio je jučer našemu listu glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova BiH Amer Kapetanović.

- Prvi put čujem, i mogu vam reći da je 90 posto vjerojatno da takvi pregovori uopće nisu vođeni, odgovorio je Kapetanović kada smo mu prenijeli Piculinu izjavu koji je u srijedu izjavio da dvije vlade pripremaju zajedničku platformu za ustavne promjene, kojima bi do kraja ožujka sva tri naroda trebala postati konstitutivna na cijelome području BiH.

Izvor našega lista blizak Vijeću ministara, koji je molio za anonimnost, objasnio nam je zašto su pregovori vlada Hrvatske i BiH o tome pitanju praktički nemogući: zato što još ni u BiH nema konsenzusa o ustavnim promjenama.

- Vijeće ministara naprosto nema jedinstvenu platformu na temelju koje bi moglo pregovarati. Kako se netko može dogovarati s drugim ako ni u vlastitom dvorištu još nije počistio?, retorički pita naš izvor.

Hrvatska je mogla načiniti sjajan dokument za pregovore, ali on je mrtvo slovo na papiru dok se unutar BiH ne postigne konsenzus o ustavnim promjenama, kazao je naš sugovornik.

“Baca li Picula prašinu u oči kolegama iz Sabora, ili uistinu kani nešto predložiti, ne znamo, ali činjenica je da nikakve dokumentirane inicijative još nema”, kažu u Sarajevu.

Sarajevu muka od Tomčevih inicijativa

- Muka nam je od Tomčevih inicijativa - tako nam je naš sugovornik blizak Vijeću ministara prokomentirao najavu Zdravka Tomca da će Hrvatska i Turska međunarodnoj zajednici zajednički predložiti rješenja odnosa u BiH, jer strahuju od utjecaja islamskoga fundamentalizma na tu zemlju.

Netko pušta stare duhove iz boce, imputirajući Bošnjacima fundamentalizam. Tako se dogodilo da je Der Spiegel objavio kako je Osama bin Laden viđen u Sarajevu, a urednik tih novina na prigovore je odgovorio kako “ne treba preozbiljno shvaćati što piše Der Spiegel”.

- BiH je građanska demokracija, a nikakav novi Afganistan. Tko je želi tako prikazati, njegov je problem koji ukazuje na neke druge namjere, tvrdi naš sugovornik.

- Razumijemo želju prijatelja da pomognu, ali prošla su vremena kada su druge države uređivale BiH. U našoj državi sada postoje ozbiljni i odgovorni Ijudi koji su sposobni dogovoriti se o vlastitoj budućnosti. Strateška opredjeljenja BiH jasna su: europske i zapadne integracije, parlamentarna demokracija i civilno društvo, reakcija je glasnogovornika MVP BiH Amera Kapetanovića.

Boris PAVELIĆ