Novi list: 15. 02. 2002.

Položaji svima, a ne samo njima

Piše: Jelena LOVRIĆ

Novoformirani Forum hrvatske sloge, nevladina organizacija koja sebe naziva Udrugom za dijalog, toleranciju i zajedništvo, kao svoj je prvi dokument odlučila predstaviti prijedlog o suzbijanju revanšizma u Hrvatskoj. Forum će inicirati da se u Saboru utvrdi popis visokih državnih dužnosnika, koji bi s promjenom vlasti pakirali svoje funkcionarske kofere.

Brzanje s ovom temom sugerira da je revanšizam u Hrvatskoj veliki problem. O čistkama govore i neki čelnici Foruma, koji se žude predstaviti kao dijalog-majstori. Uglavnom je riječ o predstavnicima bivše vlasti, koji su bili u službi jedne sasvim autokratske i rigidne vlasti. Njihov stav o raširenosti revanšizma poklapa se s tvrdnjama HDZ-a i sudara se s većinskim mišljenjem javnosti. Hrvati aktualnoj vlasti uglavnom zamjeraju da je, zastrašena halabukom o revanšizmu, zaustavila nužne promjene. Tvrdnje o pretjeranoj revnosti velike metle ne poklapaju se ni sa činjenicama. Prema upravo objavljenim podacima, od 182 Vladina dužnosnika, dvadeset i dvoje je iz najjače stranke vladajuće koalicije, SDP-a, jedan više iz HSLS-a, pet iz HDZ-a. U Zagrebu dosadašnji je gradonačelnik Bandić sačuvao glavninu HDZ-ovih kadrova, samo im je dodao buket svojih pristaša. Vrlo rječit signal da revanšizam u Hrvatskoj nije problem predstavljalo je postavljanje supruge Ivića Pašalića, HDZ-ova zloduha, na utjecajno mjesto u Piculinom ministarstvu.

Ali Hrvatskoj je zaista potrebna lista nakon izbora smjenjivih funkcija, kako bi se unaprijed znalo tko s promjenom vlasti automatski mora otići. U iskusnim demokracijama takve se stvari znaju i nitko od njih ne pravi drame. S novom vlašću mijenja se i rukovodna struktura državne administracije. Ali stručni dio državne uprave nitko ne dira. U Hrvatskoj nema takvog dogovora a iskustvo je vrlo problematično.

Inzistiranje Foruma hrvatske sloge na kontri navodnom revanšizmu zamagljuje činjenice. Zamagljuje i činjenicu da pravi problem u Hrvatskoj nije revanšizam, nego se zove politokracija. Problem je u tome da politika potpuno gospodari društvom. Sadašnja vlast, baš kao i bivša, drži se stava da stranke moraju biti glavni kadrovik u državi. Utjecajna mjesta, čak i kad su stručna, popunjavaju se po političkom kriteriju. HDZ-ova je vlast svojim ljudima impregnirala cijelo društvo, sve do toga da su i dječjim vrtićima šefovale ZNA SE-tete. Aktualna se vlast izblamirala naputkom o podjeli fotelja, uz to su išle izjave da čak i šumari moraju imati pravilan politički kurs.

Sugerirajući da je problem u revanšizmu, politička elita ne dovodi u pitanje činjenicu da se kadroviranje za najveći dio utjecajnih mjesta u društvu vodi iz politike. Zaustavlja se u nadmudrivanju oko toga kako podijeliti funkcije unutar političke klase. To je svađa Kurte i Murte. Stoga je nužno donijeti popis funkcija koje se mijenjaju s promjenom vlasti, ali da to ujedno bude i lista položaja koji se popunjavaju po političkom kriteriju. Sva ostala mjesta morala bi biti dostupna svim građanima, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost i politička uvjerenja.