Večernji list: 15. 02. 2002.

NASTAVLJENO SUĐENJE U "SLUČAJU GOSPIĆ"

Svjedok I. Rukavina: Ne sjećam se sastanka i likvidacije

RIJEKA - U sudnici riječkoga Županijskog suda jučer je svjedok Ivan Rukavina najmanje dvadeset puta rekao: "Ne sjećam se." Premda je u iskazima dosadašnjih svjedoka, Mirka Kasumovića, načelnika Centra SZUP-a Gospić, i Ivana Dasovića, načelnika policije u Gospiću, I. Rukavina, nekadašnji Dasovićev pomoćnik, a od siječnja 1992. zapovjednik I. policijske postaje u Gospiću, spominjan kao sudionik smrtnonosnog sastanka i likvidacije civila na lokaciji Pazarište, Rukavina je jučer nebrojeno puta ponovio da se takvog sastanka, a ni kolone koja se uputila prema Pazarištu, ne sjeća. Jedino je sa sigurnošću ustvrdio da on osobno nikad u životu nije pucao u civila i da je pucao samo na bojišnici.

- Nakon deset godina ratovanja i tisuću sastanaka održanih u Gospiću, možda imam problema s pamćenjem - kazao je Rukavina.

Rukavina je, i nakon što mu je predočeno da je M. Kasumović za njega rekao da se upravo on, Rukavina, na sastanku usprotivio planiranoj likvidaciji, ponovio da se ni toga ne sjeća. Jednako tako ne sjeća se ni likvidacije, niti da je s načelnikom Dasovićem stajao kraj automobila nedaleko od mjesta likvidacije te da od njega, Rukavine, nitko nije tražio da puca. Ne sjeća se ni da su se na sastancima Kriznog štaba, koje je u pravilu vodio Ante Karić, sastavljali popisi Srba, a rekao je da ni s kim od optuženika nije u posebno prijateljskim odnosima niti se družio nakon 1992. godine.

Na jučerašnjem ročištu na suđenju Tihomiru Oreškoviću, Ivici Rožiću, Stjepanu Grandiću, Mirku Norcu i Milanu Čaniću, optuženima za ratni zločin, prije nego što je počelo svjedočenje I. Rukavine, optuženi Orešković dao je primjedbe na iskaz prije saslušanog svjedoka Mirka Kasumovića. Kasumovićevo svjedočenje o sastanku Orešković je ocijenio "improvizacijom konstrukcija smišljenih unutar jedne obavještajno-političke grupacije još 1992. godine, proizvedenih u svrhu frakcijskih borbi za vlast unutar tadašnje vladajuće strukture". Za optužene Stjepana Grandića i Milana Čanića jučer su njihovi branitelji zatražili ukidanje pritvora.

T. Opačak- Klobučar