Večernji list: 15. 02. 2002.

SUĐENJE IVANU ANDABAKU (49) I PAULU DEXTERU FARROWU (42), OPTUŽENIMA ZA ŠVERC 660 KILOGRAMA KOKAINA

General Andabak pušten iz pritvora

RIJEKA - Vijeće Županijskog suda u Rijeci jučer je odlučilo da se generalu Ivanu Andabaku, optuženom za šverc 660 kilograma kokaina iz Ekvadora preko riječke luke u Gambiju, ukida pritvor. Andabak se odvezao u "audiju 6", sa četvoricom prijatelja. Inače, do daljnjega se mora zadržavati u Osijeku, mjestu koje mu je prijavljeno kao boravište, a oduzet će mu se i putovnica. Odluka o ograničavanju kretanja stupa na snagu 14. veljače u 23 sata, do kada se mora vratiti u Osijek. U suprotnom, mogu mu biti izrečene strože mjere ili pritvor.

Spomenute odluke riječkog suda donesene su nakon što je jučer sutkinja Đurđa Jovanić desetak minuta čitala prepisku hrvatskog Ministarstva pravosuđa i Vanjskih poslova s gambijskim kolegama, a u kojoj je hrvatska strana tražila podatke o drugom optuženiku Paulu Dexteru Farrowu, britanskom državljaninu kojem se sudi u odsutnosti jer je tajnovito nestao nakon navodnog uhićenja u Gambiji, te svjedocima važnima za taj proces. Svi dopisi upućeni u Gambiju do današnjeg dana ostali su bez odgovora.

Na odluku o Andabakovu puštanju iz pritvora svakako je utjecala i činjenica da je Drago Marincel, županijski državni odvjetnik, jučer ublažio optužnicu. Andabak i Farrow sada se terete za stavljanje u promet opojnih droga, a tužiteljstvo je odustalo od dijela u kojem dvojicu optuženika tereti za udruživanje zbog počinjenja kaznenog djela.

Glavna rasprava je prekinuta, a nastavak će biti sazvan kad iz Gambije stigne zatražena dokumentacija.

Po izlasku iz pritvora, Andabaka je sačekala nekolicina prijatelja, odvjetnici i novinari. Komentirao je:

- Od početka je ovo jedna stvar koju ne razumije ni bog ni đavo, a kamoli oni (misli na sud, op.a.).

Za svoje pritvaranje i optužbe protiv njega Andabak je optužio široku koaliciju predvođenu Jacquesom Kleinom, Mesićem i Račanom. Prema njegovim riječima, oni su razapeli mrežu kako bi ga srušili. Kad je uhićen, prvo su ga odvezli u "Pentagon", kako je nazvao zagrebačko sjedište haaških istražitelja. Ondje nitko nije govorio o nekakvoj drogi. Tek je poslije doznao da ga terete za nekakvu drogu u Rijeci. Andabak je svoj jučerašnji razgovor s novinarima iskoristio da poruči kako se Hrvatska treba bolje brinuti za svoje ljude kojima se sudi u Sarajevu jer su nedužni, a prava država brinula bi se za svoju djecu sve da su i kriva. (tr)

T. Rukavina