Vjesnik: 16. 02. 2002.

Pašalić najavio kandidaturu za predsjednika HDZ-a

»Niti su mediji zločesti niti sam ja anđeo«, kaže Ivić Pašalić / U svom programu predviđa demokratizaciju HDZ-a i rješenja za nezaposlenost / Smatra da je HDZ počeo gubiti rejting kad se okrenuo stvarima koje građanima nisu bitne, »a to radi i ova vlast«

ZAGREB, 15. veljače - Dr. Ivić Pašalić, saborski zastupnik HDZ-a, najavio je u petak na konferenciji za novinare svoju kandidaturu za predsjednika HDZ-a na 7. općem stranačkom saboru u travnju. »Dosad nisam objavio kandidaturu, ne zbog nekakve tajanstvenosti, već zbog toga što sam čekao da Središnji odbor utvrdi pravila za predkandidacijski postupak«, izjavio je Pašalić.

Očekuje da će dobiti potrebnih 1000 glasova za svoju kandidaturu. No, kako je rekao, dok sve ne bude pravovaljano, ne želi detaljnije iznositi svoj program. Samo je najavio da se on zasniva na dva ključna dijela - decentralizaciji i demokratizaciji stranke te na gospodarskom dijelu. Taj dio programa mjesecima je radio niz nezavisnih stručnjaka, ali i ljudi iz HDZ-a.

Ocjenjuje bitnim nastaviti proces decentralizacije stranke, jer važne odluke treba donositi Središnji odbor stranke, a »ne da samo usko stranačko vodstvo ima autonomno pravo odlučivati o svemu«. O svojoj kandidaturi u četvrtak je obavijestio predsjednika HDZ-a dr. Ivu Sanadera.

»Za mene ovo nije borba između nas dvojice, već želim da to bude borba za ideje i programe kako bi se našla rješenja za goruće hrvatske probleme - nezaposlenost i gospodarski rast«, istaknuo je. »Moja je temeljna ideja iskorak u HDZ-u i Hrvatskoj. Pobijedim li, bit ću sretan da Sanader bude u mom timu, a bude li obrnuto, nastavit ću raditi za dobrobit stranke i Hrvatske«, dodao je.

Dok svijet ide naprijed, u Hrvatskoj i dalje prolazi vrijeme u jalovim i neukusnim podmetanjima, umjesto da se pronalaze rješenja za probleme, smatra Pašalić. Na konstataciju kako je percepcija u javnosti o njemu vrlo loša, a on dosad prikazivan kao »najveći zloduh hrvatske politike« te upit hoće li stoga, postane li predsjednik HDZ-a, tražiti zadovoljštinu na sudu za napade kojima je bio izložen, Pašalić je odgovorio da ništa nije ni crno ni bijelo.

»Niti su mediji zločesti, niti sam ja anđeo kakav bih želio biti. Ja sam samo promijenio fokus svog zanimanja«, dodao je . Podsjetio je da je HDZ počeo gubiti rejting onog trenutka kad se počeo baviti stvarima koje građanima nisu bile bitne, a »to isto sada radi i ova vlast. Ništa nisu naučili«.Uvjeren je da HDZ može ostvariti izvrstan rezultat na izborima kad god oni budu, ali samo s konkretnim idejama i rezultatima, a za to će mu biti potreban samo jedan koalicijski partner.Nije želio konkretnije odgovoriti na pitanje kako će surađivati s Haagom, rekavši da će se o tome odrediti tek kad njegova kandidatura postane pravovaljana.

Sanader: Ostat ću na čelu HDZ

»Uz ovu najavljenu kandidaturu očekujem ih još, što je normalno u demokratskim strankama. Navikao sam na više protukandidata i na pobjedu u demokratskom natjecanju, pa će predsjednik stranke i nakon 7. općeg sabora biti isti kao i dosad«, ističe dr. Ivo Sanader u priopćenju odaslanom u petak, a u kojem se osvrće na Pašalićevu kandidaturu.

Sanader podsjeća da je u posljednje dvije godine učinjeno mnogo na planu vjerodostojnosti, konsolidacije i demokratizacije stranke. Kaže i da je vraćen stranački ugled u javnosti i samopouzdanje članstvu, ostvarene pobjede na lokalnim izborima, a HDZ je prihvaćen u međunarodnim krugovima. »Sve su to snažni temelji na kojima ću tražiti i dobiti ponovni mandat izaslanika 7. općeg sabora«, ističe Sanader. Dodaje da je HDZ ponovo najjača stranka i najstabilnija politička snaga u Hrvatskoj koja je na najboljem putu da pobijedi na idućim parlamentarnim izborima.

Andrea Latinović