Vjesnik: 16. 02. 2002.

Vratite nam našu stranku bez »sivih vukova«

Ponukani priopćenjem HČSP-a iz Berlina, od 3. veljače o.g., u vezi s domaćim psom tornjakom, kao pravaškim simbolom, mišljenja smo da onima koji sebe samo vole nazivati »pravašima«, treba neki novi imidž, jer ih svi doživljavaju onim što zapravo jesu, satelitima HDZ-a.

Istina je, osim toga, da se takvi prečesto javljaju u medijima, kao, uostalom i u ovom slučaju. Točno je, međutim, da je riječ o bivšim članovima HSP-a koji su isključeni iz stranke, a mi koji smo ostali bili smo pod pritiskom da milom ili silom prihvatimo nametnuto vodstvo. Tko nam je to nametao »zna se« i zbog toga smo bili primorani promijeniti ime stranke u HSP1861.

Želimo naglasiti da je HSP utemeljena 1861 godine od strane dr. Ante Starčevica i Eugena Kvaternika sa svim simbolima i temeljnim načelima, a obnovljena 1990. godine od strane Dobroslava Parage i pok. Ante Paradžika koji su temeljna načela prilagodili današnjim vremenima i stoga smatramo da se tu nema što više mijenjati nego samo poštivati Statut stranke. S obzirom da gospoda, koja sebe vole nazivati »pravašima«, to nisu u stanju, trebaju im novi simboli za njihove stranke koje služe isključivo »zna se kome«.

Današnje vodstvo HSP-a silom je nametnuto, a na čelo mu se stavio krivotvoritelj magisterija i da bi popravilo svoj imidž i imidž stranke koju predstavlja, za stranački je simbol odabrao vuka, oponašajući tako turske »sive vukove«, čiji je jedan od pristalica bio atentator i na Svetog oca (papu Ivana Pavla II). Tako ovaj »pravaš« može biti vrlo ponosan na takve simbole.

Želimo još istaknuti da su te dvije stranke (HSP i HČSP) bile koalicijski partneri na pretprošlim izborima, a dobro surađuju i na lokalnoj razini, npr. u Splitu.

Ono što su, međutim, uspjeli u Hrvatskoj, silom nametnuti vodstvo u osobi sumnjivih moralni kvaliteta, svim silama pokušavaju učiniti i nama u dijaspori, u čemu neće uspjeti.

Mi istinski pravaši još jednom pozivamo mjerodavne u Republici Hrvatskoj da nam vrate našu stranku jer se mi isključivo želimo baviti promicanjem općenarodnih interesa radi prosperiteta hrvatskog naroda u cjelini.

IVAN MARIĆ i ŽELJKO PAVIČIĆ, u ime Ogranka HSP1861, Berlin