Večernji list: 16. 02. 2002.

CARLA DEL PONTE U BANJOJ LUCI: Karadžić se skriva u RS-u

SARAJEVO, BANJA LUKA - Glavna tužiteljica Haaškog suda Carla Del Ponte izjavila je jučer u Banjoj Luci da je vrlo nezadovoljna i frustrirana zbog nesuradnje Vlade Republike Srpske s Haaškim tribunalom nakon susreta s predsjednikom i premijerom RS-a Mirkom Šarovićem i Mladenom Ivanićem. Ministarstvu pravde tog BiH entiteta dostavila je 16 zahtjeva za hvatanje osoba koje su u bijegu na području RS-a. C. Del Ponte nije zaobišla ni Radovana Karadžića jer u listopadu počinje zajedničko suđenje njegovim najbližim suradnicima, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić, na kojem je, kako je kazala, nužna i Karadžićeva nazočnost.

- Sigurni smo da se Karadžić krije u Republici Srpskoj i zahtijevamo od vlasti da otkriju gdje je on točno smješten - poručila je. Banjolučki sugovornici Carle Del Ponte očito su bili iznenađeni. Premijer Ivanić izjavio je da vlasti RS-a nemaju spoznaje da se Karadžić krije na teritoriji tog entiteta. Posebno je istaknuo odluku kojom je Vlada RS-a dala jednomjesečni rok svim osumnjičenicima za dobrovoljnu predaju.

Tijekom posjeta Banjoj Luci tužiteljica Carla Del Ponte susrela se i s bivšim bliskim suradnikom Radovana Karadžića Draganom Kalinićem, trenutačno predsjednikom Narodne skupštine RS-a. Susrela se i s članom Predsjedništva BiH Živkom Radišićem.

D. Jazvić

BIVŠI VOJNI LIDER BOSANSKIH SRBA KRIJE SE U SRJ

Mladić ne želi živ u Haag

Ratko Mladić, uz Radovana Karadžića, najtraženiji ratni zločinac, gotovo je sigurno u Jugoslaviji, i to znaju tamošnje vlasti iako stalno ponavljaju da im nije poznato njegovo prebivalište. Tu su informaciju jučer objavili BBC i agencija France Presse pozivajući se na vojne i vladine izvore u Srbiji.

Jedan vladin dužnosnik rekao je BBC-iju da mu je visoki časnik Vojske Jugoslavije u Beogradu rekao da je vojska SRJ prije mjesec dana otkazala zaštitu Ratku Mladiću. Izvor BBC-a tvrdi da je bilo pokušaja uvjeriti Mladića da ode iz Srbije, ali da je on to odbio. Ni eventualno uhićenje Mladića neće biti lako jer on pokazuje spremnost suprotstaviti se tomu do suicida, izjavio je taj vladin dužnosnik. (V. Ba.)