Večernji list: 16. 02. 2002.

Je li Budiša ponovno izgubio?

Piše: Deana Knežević

Pregovori između šefa Vlade i novog vodstva HSLS-a još nisu počeli, a već se čini predvidivim kakvim bi ishodom mogli završiti. Dražen Budiša nije dugo mogao uživati u premoćnoj pobjedi na unutarstranačkim izborima. Ubrzo nakon toga, uslijedio je tjedan njegovih teških razgovora s dosadašnjim HSLS-ovim ministrima. Sve to vrijeme prema Budiši su išle poruke da se okani poteza koji bi mogli izazvati novi raskol u stranci ili u koaliciji, a Račan je pak jasno poručio da neće odstupiti od Vladina programa niti dopustiti da dio petorke blokira njezin rad.

Budišin argument kojim on udaljuje Gorana Granića iz Vlade, predbacujući mu da je bio vjerniji Vladi nego stranci, javnost shvaća kao Granićevu vrlinu, jer međustranačkog je natezanja već svima preko glave. Vijest pak da je 27-godišnji Josip Kardun, simpatičan mladić odrastao i školovan u Njemačkoj, Budišin kandidat za novog ministra gospodarstva, okrenula se također protiv Budiše.

Kardun je, da podsjetimo, bio pomoćnik ministra gospodarstva do travnja prošle godine kad je razriješen dužnosti na vlastiti zahtjev. Formalno, zato što nije nostrificirao njemačku diplomu, a zapravo zato što ministar nije bio zadovoljan njegovim poslom i ponašanjem. Tako je taj mladi čovjek "izgorio", zapravo, zato što je prebrzo bio lansiran na dužnost za koju je potrebno više iskustva, i radnog i političkog. Ako ga je mislio instalirati za ministra, Budiša bi ponovio istu grešku, odajući istodobno da mu izbor kadrova nije jača strana ili da mu je stranačka kadrovska baza tanašna.

Slučajno ili ne, upravo je sad otkriveno da je Kardun, nakon što se vratio u Njemačku i tamo ponovno zaposlio, zapravo ostao na platnom popisu hrvatske države, bespravno se koristeći institucijom dužnosničke plaće. Kardun će bez sumnje vratiti taj novac, ali Budiša ostaje u problemima.

Jer se na taj problem s Kardunom nižu i neki veći. Šef HSS-a Zlatko Tomčić jučer izjavljuje da je njegova stranka spremna podržati manjinsku vladu. Budiši je to vrlo jasna poruka da će, ako ustraje na svojim predizbornim zahtjevima i ugrozi koaliciju, ostati bez HSLS-ovih mjesta u vlasti.