Slobodna Dalmacija: 16. 02. 2002.

IVO KOMŠIĆ POTVRĐUJE DA GA JE IZETBEGOVIĆ SLAO TUĐMANU S "TRGOVAČKIM" PONUDAMA

"Neka uzme zapadnu Hercegovinu i neka nas ostavi na miru"

Nije Izetbegović izravno to nudio predsjedniku Tuđmanu, već je to tražio od mene, jer sam ja bio posrednik u njihovim pregovorima, tvrdi Komšić

Predsjednik Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Ivo Komšić potvrdio je u intervjuu da je bivši predsjedatelj Predsjedništva BiH Alija Izetbegović tadašnjem hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu nudio zapadnu Hercegovinu.

"Idi mu reći ovako, neka uzme zapadnu Hercegovinu i neka nas ostavi na miru. To su Izetbegovićeve riječi", rekao je Komšić u intervjuu Hrvatskom radiju, dodajući da Tuđman i Izetbegović nisu pregovarali izravno već je on bio posrednik.

"Nije Izetbegović izravno to nudio predsjedniku Tuđmanu, već je to tražio od mene, jer sam ja bio posrednik u njihovim pregovorima", tvrdi Komšić.

"Uoči Božića 1993., u jeku sukoba HVO-a i Armije BiH, Njemačka je željela pomoći u zaustavljanju rata te je i s tim ciljem na pregovore koje je organizirala u Bonnu pozvala tadašnje vodstvo Hrvatske i BiH na čelu s Franjom Tuđmanom i Alijom Izetbegovićem", pojašnjava Komšić.

Komšić tvrdi da je jedini, uz Hidajeta Biščevića, tadašnjeg hrvatskog veleposlanika u Turskoj, bio izravni svjedok tih događaja. Dvadeset i trećeg prosinca 1993. u kasnim večernjim satima Izetbegović ga je, tvrdi on, pozvao u sobu te je najprije rekao da Tuđmanu ponudi "da objedinimo zemlju i da od Bosne u ovim međunarodno priznatim granicama napravimo državu u kojoj će vlast paritetno dijeliti Hrvati i Bošnjaci. I takvu Bosnu i Hercegovinu nudim Tuđmanu u konfederaciji s Hrvatskom", navodi Komšić tadašnje Izetbegovićeve riječi.

Tuđman je, kaže Komšić, tu ponudu odbio rekavši da je "to smiješna ponuda, da njemu Izetbegović nudi nešto što nema, da on kontrolira desetak, 12 posto teritorija".

Kada je to prenio Izetbegoviću, ovaj mu je rekao neka Tuđmanu ponudi zapadnu Hercegovinu. Sam Komšić odbio je prenijeti takvu Izetbegovićevu ponudu, ali tvrdi kako je te večeri to netko Tuđmanu prenio u Izetbegovićevo ime.