Vjesnik: 16. 02. 2002.

Petritsch zaprijetio zabranom HDZ-a BiH

HDZ BiH se morao preregistrirati, o čemu je već bilo riječi, a netko drugi zamijeniti Antu Jelavića kojega je Petritsch smijenio iz predsjedništva BiH i s čela HDZ-a BiH

MOSTAR, 15. veljače (Od Vjesnikova dopisnika) - Izbori u BiH održat će se, unatoč određenim problemima s novcem, 5. listopada, a međunarodni dužnosnici ne sumnjaju da su bosansko-hercegovački dužnosnici sposobni, po prvi put sami, bez OESS-a, organizirati i provesti izbore. No, sigurno je da međunarodna zajednica neće ostati po strani, što potvrđuje i zahtjev Wolfganga Petritscha upućen Županijskom sudu u Mostaru za brisanjem HDZ-a BiH iz sudskog registra i Ante Jelavića kao ovlaštene osobe za zastupanje te stranke.

U Sudu odbijaju komentirati sadržaj Petritscheva pisma, a ništa raspoloženiji za izjave nisu bili ni u OHR-u. Visoki predstavnik, poručili su iz OHR-a, želi da HDZ sudjeluje na izborima, a to »zahtijeva urednu registraciju i poštivanje odluke visokog predstavnika«. Drugim riječima, HDZ BiH se morao preregistrirati, o čemu je već bilo riječi, a netko drugi zamijeniti Antu Jelavića kojeg je Petritsch smijenio iz predsjedništva BiH i s čela HDZ-a BiH, kao ovlaštenu osobu za zastupanje te stranke. Pritom se nerijetko spominjalo ime Josipa Merdže kao čovjeka koji će, barem kada je o papirologiji riječ, povesti HDZ BiH u izbore 5. listopada, naravno ukoliko u HDZ-u u tri dana, koliko im, navodno, stoji na raspolaganju, ispoštuju zahtjev iz Petritscheva ureda.

Inače, održavanje izbora službeno bi moralo biti obznanjeno, kako to zahtijeva Izborni zakon BiH, 170 dana prije njihova održavanja, 18. travnja. Mjesec dana potom, političke stranke i nezavisni kandidati podnosit će prijave za ovjeru, a od 18. travnja do 17. lipnja prijavu za ovjeru podnosit će liste nezavisnih kandidata i koalicije. One stranke koje budu ispunjavale uvjete podnijet će do 8. srpnja kandidacijske liste nadležnoj izbornoj komisiji, dok liste Izbornoj komisiji BiH moraju biti dostavljene do 17. srpnja. Nakon provjera o poštivanju uvjeta postavljenih strankama, na snagu će stupiti rok o podnošenju financijskog izvješća, kao što je to bio slučaj i na prethodnim izborima. Tu obvezu stranke moraju ispuniti do 21. kolovoza.

Neke od političkih stranaka u BiH već su započele pripreme za izbore, dok druge tek utemeljuju izborne stožere. Dosta se spekulira i o mogućim koalicijama, posebno kad je riječ o strankama s hrvatskim predznakom. To je dodatno i pojačano nakon ovotjednog sastanka u Sarajevu, kada su se po prvi put za istim stolom našle i »lijeve« i »desne« političke opcije Hrvata u BiH.

Mario Marušić