Slobodna Dalmacija: 16. 02. 2002.

AKTUALNO - SVE JE VIŠE DOKAZA DA JE I ALIJA IZETBEGOVIĆ TRGOVAO TERITORIJEM

Neum je trebao biti u bošnjačkoj državici

Pitanje Neuma dugo je visilo u zraku, a čak je i međunarodni medijator među zaraćenim stranama u to doba, lord David Owen dolazio u Neum da bi ispitao može li se na tome mjestu izgraditi luka za bošnjačku državicu. Naime, bošnjački su lideri tvrdili da im neumski akvatorij treba za izgradnju luke

Je li zapadna Hercegovina bila predmet trgovine između bošnjačkih i hrvatskih ratnih lidera Alije Izetbegovića i Franje Tuđmana intrigantno je pitanje koje puni stranice bosansko-hercegovačkih i hrvatskih medija.

Ova konstatacija pokazala je da u ratnome razdoblju teritorijem BiH, kako su to mediji objavljivali, nisu trgovali samo Tuđman i Milošević, već i Izetbegović. Jedan od bliskih Izetbegovićevih suradnika u vrijeme rata i član ratnoga Predsjedništva BiH Ivo Komšić, koji danas obnaša dužnost dopredsjednika Socijal-demokratske partije, nedavno je potvrdio da je Izetbegović nudio Tuđmanu zapadnu Hercegovinu.

Aktualni predsjednik Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Komšić rekao je da mu je Alija kazao:

"Idi Tuđmanu i reci mu ovako, neka uzme zapadnu Hercegovinu i neka nas ostavi na miru. To su Izetbegovićeve riječi", naveo je Komšić u intervjuu Hrvatskom radiju dodajući da Tuđman i Izetbegović nisu pregovarali izravno, već da je on bio posrednik u tim razgovorima.

Owenov plan

Izetbegovićevo trgovanje teritorijem javnosti je nedavno otkrio voditelj Misije UN-a u BiH Jacques Paul Klein koji je rekao da je Izetbegović eksplicitno Tuđmanu nudio zapadni dio Hercegovine, a što, u konačnici, znači da je i on, suprotno prevladavajućim mišljenjima u inozemnoj javnosti, također dijelio BiH.

Jedan značajan podatak također može potvrditi aktualnost trgovanja teritorijem na području Hercegovine između Izetbegovića i Tuđmana. Naime, kada je kao rješenje ratne krize u BiH ponuđen plan unije triju nacionalnih republika u BiH, bošnjački pregovarači, da bi prihvatili taj plan, kojeg su već potpisali Mate Boban (predsjednik Herceg-Bosne) i Radovan Karadžić (predsjednik Republike Srpske), zatražili su izlaz na more, točnije Neum.

Pitanje Neuma dugo je visilo u zraku, a čak je i međunarodni medijator među zaraćenim stranama u to doba, lord David Owen dolazio u Neum da bi ispitao može li se na tome mjestu izgraditi luka za bošnjačku državicu. Naime, bošnjački su lideri tvrdili da im neumski akvatorij treba za izgradnju luke.

Da je trgovina Neumom bila ozbiljna opcija i među hrvatskim pregovaračima svjedoči i činjenica koja je ostala nezapažena, a dogodila se upravo u tom razdoblju.

Naime, upravo tada, radi bolje komunikacijske povezanosti hercegovačkih općina vršena je modernizacija Hrvatske pošte i telekomunikacija Herceg-Bosne te su novi moderniji kabeli i centrale postavljeni u svim općinama u Hercegovini osim u neumskoj, a razlog je, kako otkrivaju izvori iz današnjeg HPT-a Mostar, upravo činjenica da se nije znalo kome će Neum pripasti.

Sve spomenute optužbe da je dijelio BiH, kao i dosad, Izetbegović je u svom stilu odbacio, navodeći kako se samo šalio s Tuđmanom. Izetbegović je, naime, u svom priopćenju za javnost priznao da je pokojnom hrvatskom predsjedniku Hrvatske ponudio zapadnu Hercegovinu, ali je naveo da ta ponuda nije bila ozbiljna, već način provjeravanja njegovih stvarnih namjera u BiH.

Smiješna opravdanja

"Istina je da sam ja u jednom razgovoru (Franji) Tuđmanu ponudio zapadnu Hercegovinu, ali istina je, također, da ta ponuda nije bila ozbiljna. Bilo je to tijekom mojih dugih nadmudrivanja s Tuđmanom i mojih pokušaja da dokučim njegove prave ciljeve u BiH.Tuđman je na moju ponudu odgovorio da on hoće mnogo više, uključujući i Mostar i Stolac", navodi Izetbegović i dodaje da se na to nasmiješio i odgovorio: "Odali ste se, gospodine predsjedniče, Vi ipak hoćete dio Bosne". Neozbiljnost Izetbegovićeva obrazloženja ovoga događaja tijekom rata nije vrijedno komentirati, iako se HDZ BiH u tom smjeru, ipak, potrudio pa upao u istu zamku kao i bošnjački ratni lider s tvrdnjom da je činjenica da je Tuđman odbio njegovu ponudu najbolja potvrda da on nije dijelio BiH.

Novo svjetlo

Komšićev istup u povodu ovog slučaja najbolje pokazuje da Izetbegovićevo obrazloženje ponude Tuđmanu nije istinito jer bošnjački ratni lider, prema Komšićevim riječima, nije izravno Tuđmanu ponudio zapadnu Hercegeovinu već je to učinio preko posrednika.

Svi ovi podaci bacaju novo svjetlo na ratna zbivanja i pregovore tijekom njih. Budućnost će demaskirati mnoge tadašnje političare na ovim prostorima, a značajan dio istine javnost na ovim prostorima doznat će i tijekom suđenja glavnom inspiratoru ratova u BiH, Hrvatskoj i Kosovu Slobodanu Miloševiću, koje je nedavno počelo pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

Piše: Tomislav ZORIĆ