Novi list: 16. 02. 2002.

SUDSKI SPOR POVODOM TEKSTA U “SLOBODNOJ DALMACIJI”

Paraga i Šeks razgovarat će o mirenju

ZAGREB - Sudski spor u kojem Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-a 1861., tuži HDZ-ovca Vladimira Šeksa i “Slobodnu Dalmaciju” zbog davanja i prenošenja Šeksove izjave “da osim psihičkog bolesnika Dobroslava Parage nitko nije kazao da je HDZ u cjelini zločinačka organizacija”, nastavljen je jučer na Općinskom sudu u Zagrebu. Doduše, rasprava je odgođena jer je punomoćenik tužitelja odvjetnik Branko Šerić zatražio određeno vrijeme da prouči podnesak što je sudu priložila tužena strana. Vladimir Šeks i njegov branitelj odvjetnik Miroslav Šeparović predali su sucu Ježeku novinske članke u kojima su Paragine izjave protiv Šeksa i HDZ-a. Također su odvjetnici obje strane najavili kako će njihovi klijenti razgovarati o mogućem mirenju.

Šeks je predložio da se u nastavku postupka saslušaju autorica spornog članka Anita Malenica i tadašnji urednik “Slobodne Dalmacije” Josip Jović i to na okolnosti - je li Šeks govorio “u dobroj vjeri” iznoseći “vrijednosni sud”, a ne činjenicu. Postupak se vodi zbog Šeksove izjave dane u intervjuu novinarki Aniti Malenici, a objavljene 9. rujna 2000. Paraga traži da mu Šeks i “Slobodna Dalmacija”, zbog povrede privatnosti, ugleda, časti i dostojanstva, solidarno isplate 100.000 kuna. “Slobodna Dalmacija” odgovorila je Paragi kako je njegova tužba neosnovana jer ničime nije dokazao da je riječ o “izuzetno jakim napadima” koji uzrokuju povredti privatnosti, ugleda i časti te kako je Šeks autorizirao intervju.

V. C.

Slobodna Dalmacija: 16. 02. 2002.

ZAGREB: ODGOĐENA RASPRAVA U POVODU TUŽBE PREDSJEDNIKA HSP-a 1861.

Moguće pomirenje Parage i Šeksa?

ZAGREB — Rasprava u povodu tužbe predsjednika HSP-a 1861. Dobroslava Parage protiv Slobodne Dalmacije i Vladimira Šeksa odgođena je na zagrebačkom Općinskom sudu jer je zastupnik tužitelja - odvjetnik Branko Šerić zatražio rok da prouči podnesak kojega je sudu priložila suprotna strana. Naime, Šeks i njegov branitelj - odvjetnik Miroslav Šeparović predali su sudu novinske članke u kojima stoje Paragine izjave protiv Šeksa i HDZ-a.

Odvjetnik Šerić je naznačio i mogući rasplet ovog suđenja: "Obojica (Paraga i Šeks,op.a.) su za hrvatsku slogu pa se možda do tada (do sljedeće rasprave op.a.) i pomire." Odvjetnici tužitelja i tuženog su najavili kako će u međuvremenu njihovi klijenti razgovarati u svezi mogućeg mirenja.

Predmet tužbe je, podsjetimo, intervju Šeksa koji je u našoj novini bio objavljen 9. rujna 2000., a u kome je on, između ostalog, izjavio kako "osim psihičkog bolesnika Dobroslava Parage nitko nije kazao da je HDZ u cjelini zločinačka organizacija". Paraga tvrdi kako su mu time povređeni privatsnot, ugled, čast i dostojanstvo, te traži da mu Slobodna i Šeks solidarno isplate 100 tisuća kuna na ime odštete. Pravna zastupnica našeg lista Darka Žaja je u odgovoru na tužbu navela kako tužitelj nije dokazao da je riječ o "izuzetno jakim napadima koji uzrokuju povredu privatnosti, časti i ugleda".

I. DOŠEN