Novi list: 18. 02. 2002.

ODNOSI HRVATSKE S BOSNOM I HERCEGOVINOM NA NISKOJ RAZINI

Sarajevo razočarano potezima Zagreba

Nezadovoljstvo u BiH kulminiralo je nakon nesporazuma oko navodnih pregovora dviju vlada o zajedničkoj platformi za ustavne promjene u BiH, a sumnja se i u svrsishodnost Račanovog sastanka s predstavnicima hrvatskih stranaka u BiH

ZAGREB/SARAJEVO - Posljednje poteze službenog Zagreba prema BiH službeno Sarajevo smatra “skandaloznim”. Istodobno, sarajevska javnost počinje ozbiljno sumnjati u iskrenost tvrdnji da je Hrvatska uistinu odbacila politiku bivše vlasti prema Bosni i Hercegovini. Tu nam je ocjenu jučer, dan nakon sastanka premijera Račana s predstavnicima hrvatskih stranaka u BiH, prenio izvor blizak središnjim vlastima u Sarajevu, koji je želio ostati anoniman.

Nezadovoljstvo Vijeća ministara BiH odnosom službenog Zagreba kulminiralo je proteklih dana, nakon nesporazuma oko navodnih pregovora dviju vlada o zajedničkoj platformi za ustavne promjene u BiH, te nakon najave potpredsjednika Sabora Zdravka Tomca da će Hrvatska i Turska međunarodnoj zajednici uputiti zajednički prijedlog o uređenju budućih odnosa u susjednoj državi. Naš je izvor izvijestio kako je Ministarstvo vanjskih poslova BiH proteklog tjedna već bilo pripremilo oštro prosvjedno priopćenje za javnost, ali ono, nakon hitnih diplomatskih pregovora, ipak nije objavljeno. U tim je pregovorima također dogovoreno da dvije strane predstojećih dana ipak nastoje razjasniti i razriješiti nastale nesuglasice.

Fantomski fundamentalizam

Nekoliko je događaja posljednjih tjedana akumuliralo nezadovoljstvo u Sarajevu: hrvatsko odugovlačenje da Sabor ratificira Sporazum o luci Ploče, naftni rat, sporost rješavanja graničnog spora oko Hrvatske Kostajnice te izostanak reakcije Zagreba na izraelske tvrdnje o prijetnji muslimanskim fundamentalizmom iz BiH. Posljednji nesporazumi oko pregovora dviju vlada i Tomčeva najava bili su tako samo kap koja je prelila čašu.

Naš izvor prenosi kako u Sarajevu ne mogu razumjeti zašto Hrvatska nepotrebno odugovlači i politizira problem Sporazuma o luci Ploče. Sarajevo je, naime, pristalo da se amandman koji je Hrvatska tražila izglasa na istoj saborskoj sjednici kada i sam sporazum, ali Zagreb nikako da u Sarajevo pošalje “te tri rečenice teksta” kako bi se taj kratki amandman usuglasio. Istodobno, podsjeća naš izvor, Sarajevo je bez problema ratificiralo prolaz kroz neumski koridor, iako nije moralo, jer je sporazum o Neumu vezan uz sporazum o Pločama.

Također, Vladina odluka o zabrani provoza nafte kroz Hrvatsku te naknadno određivanje nekih graničnih prijelaza za to, u Sarajevu su doživljeni kao nepotrebno i nerazumljivo zaoštravanje odnosa među državama.

Isto tako, Sarajevo su duboko zasmetale izjave izraelskih parlamentaraca u Zagrebu kako Hrvatskoj iz BiH prijeti islamski fundamentalizam. Nakon što na te izjave nitko u Zagrebu nije reagirao, na njih se sada nadovezala najava hrvatsko-turske inicijative za uređenjem odnosa u BiH. “Takva ponovljena zabrinutost za navodni fundamentalizam u BiH postaje već smiješna. Ona i Hrvatima u BiH može samo štetiti. Jer takvo neopravdano nepovjerenje u institucije države BiH samo će dodatno uznemiriti te ljude i navesti ih da počnu neopravdano strahovati za svoj status u BiH. A stenogram Tomčeva govora u kojemu u Saboru objašnjava hrvatsko-tursku inicijativu, Sarajevo nije razuvjerio, nego dodatno ojačao u uvjerenju da ta inicijativa računa s nekim fantomskim fundamentalizmom u BiH”, kazao je naš izvor dodajući da je i način njezina objavljivanja posve neprimjeren: umjesto da su iskorišteni uobičajeni diplomatski kanali, vlasti u Sarajevu za tu su inicijativu najprije doznale iz novina.

Preispitati poteze

Službeno Sarajevo nezadovoljno je i Piculinom najavom o konsenzusu Vijeća ministara i hrvatske Vlade o ustavnim promjenama u BiH. “Bilo je nekih razgovora, ali tako neformalnih i usputnih da se ne mogu nazvati ozbiljnom osmišljenom inicijativom”, drže u Sarajevu.

Sumnjaju također u svrsishodnost subotnjeg Račanovog sastanka s predstavnicima hrvatskih stranaka u BiH. “Mislimo da Zagreb, u trenutku kada je Republika Srpska najveći problem, ne bi trebao na taj način otvarati pitanje konstitutivnosti. Vladajućoj Alijansi za promjene, naime, posve je jasno da bez potpune konstitutivnosti nema ni cjelovite Bosne i Hercegovine. U tom smislu, stajališta Sarajeva i Zagreba potpuno su identična. Stoga ne vidimo razlog zašto sad otvarati ta pitanja kad bismo zajednički trebali djelovati prema Republici Srpskoj.”

Sve u svemu, zaključuje izvor našega lista, u glavnome gradu BiH stekli su dojam da se Hrvatska samo deklarativno odrekla stare politike. “Riječ je manje o političkoj strategiji, a više o navici, mentalitetu i načinu razmišIjanja koji se prema BiH i dalje odnosi kao o nedefiniranu prostoru za političke eksperimente, a ne kao ravnopravnom partneru i izgrađenoj državi”, upozorava naš izvor te dodaje: Zagreb bi se morao malo zapitati zašto Sarajevo tako razmišlja. Morao bi isto tako znati da i u BiH postoji pritisak javnosti, te da vlast mora objasniti zašto ne uspijeva riješiti probleme s vlastima na Markovu trgu. Ako Zagreb ne želi da se na predstojećim izborima u BiH dogodi povratak na staro, krajnje je vrijeme da svoje poteze ozbiljno preispita.

Boris PAVELIĆ