Vjesnik: 18. 02. 2002.

Prostitucija je legalizirana. U politici!

BRANKO VUKŠIĆ

Janica Kostelić je dokaz, bila je neutemeljeno optimistična Budišina liberalka Dorica Nikolić u Stankovićevom talk showu »Nedjeljom u 2«, da se može kad se hoće i zna. Pa bi tako, nada se glavna tajnica HSLS-a, po uzoru na Janicu – koja nas je usrećila s još jednom medaljom te, Bogu hvala, političare izgurala sa špice svih vijesti – mogli i članovi Vlade, Sabora ili, recimo, zagrebačkog Poglavarstva koje je postalo Bandićevim taocem. Ali, vara se, i to debelo, Nikolićka, jer da bi se postiglo ono što je u sportu postigla Janica, ili Goran Ivanišević, uz rad je potreban i talent. A u tome, dakako, na svome području, svi političari skupa, od Mesića, Račana, Pašalića, Budiše, Tomčića, Jakovčića, Sanadera pa do Milasa, Trconića i(li) Đapića nisu ni pola Janice. Jer da jesu kao ona, Hrvatska bi u blagostanju bila poput Švedske.

Na samome je startu konačno jednog fajterskog »Nedjeljom u 2« D. Nikolić priznala da ima jezik kao krava rep. Kasnije je dokazala da je ta usporedba doista dolična. Mahala je jezikom bez ikakva smisla i rezultata. Bio je to još jedan njezin, kao što reče Marinko Ćulić, verbalni Obrovac. Jaka je i odriješita samo kada je zakriljena Budišinom moći. U svojoj busiji, iz koje s guštom cipelari na pod pale predsjednikove neistomišljenike. No, niti na jedno pitanje Stankovića ili njegovih pobočnika (Nataša Božić i Ivan Žaknić) Dorica Nikolić nije smislila konkretan odgovor. Mucala je o Haagu, konkretnim HSLS-ovim prinosima vladajućoj koaliciji, Kardunovom upitnom moralu i stručnosti, o Malome vijeću sastavljenom od mahom Budišinih – neuspješnih – ljudi (Darinko Kosor je nagrađen ulaskom u stranačku vladu, jer s HSLS-om nije u Zagrebu prešao čak ni izborni prag), o vlastitu prihvaćanju koalicije s HDZ-om (u Zagrebu)... I još o koječemu. Tvrdnja, pak, da će s Budišom Vlada biti funkcionalnija spada, bez dvojbe, u kategoriju vica.

Iako D. Nikolić ne misli (javno) ništa loše o Goranu Graniću, nije, naravno, imala čak ni svoje mišljenje o tome treba li on ostati u Vladi. Je li Granić dobro obavljao svoj posao, kazala je, ocijenit će stranačka tijela. Uostalom, Sabor liberala potvrdio je tezu da je Račanov zamjenik izgubio vezu sa strankom. No, daleko je bezazlenije (za dobrobit građana) i bolje izgubiti vezu sa strankom nego s pameću i realnošću. Na kraju pravog, uzornog cross firea Dorica Nikolić ipak je izrekla (barem) jedan konkretan program. Koji? Založila se za legalizaciju prostitucije, u čemu bi je uz konzervativnog Joška Kontića podržao cijeli HSLS. Dorica ipak malo kasni. Jer, prostitucija je već odavno legalizirana. Istina, samo u politici.