Vjesnik: 18. 02. 2002.

Potpora programu Račanove vlade, ili razlaz petorke i novi izbori?

Gordana Sobol: Partneri se moraju izjasniti o Vladinu programu, kadrovske promjene manje su važne/ Ona se zauzima da se strateške odluke u petorci donose konsenzusom, a ne preglasavanjem/ Luka Trconić: Onom u petorci tko je protiv dogovora o nastavku započetih reformi vrata koalicije su otvorena, ne treba robovati konsenzusu/ Vesna Pusić bez komentara, jer još nije dobila poziv i »ne zna o čemu će to petorka razgovarati«

ZAGREB, 17. veljače – Čelnici vladajuće petorke ovaj će tjedan, kako se očekuje, dvogodišnjicu svoga vladanja »proslaviti« krajnje ozbiljno. Pripremaju se, naime, za »dramatičan« sastanak koji se najavljuje još od kraja prošle godine – samo se čekalo da se okonča izborni sabor HSLS-a. Na tom bi sastanku, sudeći prema onome što su prethodnih dana izjavljivali čelnici vladajuće ekipe, trebao pasti dogovor o tome hoće li koalicija u sadašnjem sastavu dogurati do kraja mandata. Ili će se pak uvidjeti da partnere malo toga još drži na okupu, a to bi onda, vrlo vjerojatno, značilo i prijevremene izbore.

Nakon što su se Ivica Račan i Dražen Budiša, čelnici SDP-a i HSLS-a, dviju najjačih stranaka koalicije, u telefonskom razgovoru dogovorili da se o krizi koja već dulje trese vladajuću ekipu razgovara ovog tjedna, zamolili smo lidere i visoke dužnosnike stranaka petorke da nam konkretno kažu na čemu će njihova stranka inzistirati u tim razgovorima.

I treba priznati, u SDP-u i u HSS-u bili su vrlo jasni. Tako predsjednica Glavnog odbora SDP-a Gordana Sobol decidirano kaže: »Inzistirat ćemo da se naši partneri striktno izjasne podržavaju li i dalje Vladin program na kojem smo dobili povjerenje birača i na kojem je u Saboru potvrđena Vlada. Ako smo s time svi suglasni, o svemu ostalom se možemo dogovoriti«.

Na prošlom sastanku Predsjedništva SDP-a, dodaje, pod oznakom »najvažnije«, rečeno je da će SDP i ubuduće inzistirati na tome da je temelj koalicije – prihvaćanje Vladina programa. »SDP od toga neće odstupiti, jer je taj program i utvrđen na razdoblje od četiri godine. Kadrovske promjene u Vladi, ako do njih dođe, manje su važne.

Bitan je Vladin program i spremnost svih partnera da do kraja ostvare ono što smo započeli u ove dvije godine. Ako se o tome suglasimo, nema razloga da se i sve druge nejasnoće ne razriješe«, smatra Sobol.

Što se tiče nezadovoljstva pojedinih partnera, prije svega HSLS-a i HSS-a, načinom donošenja odluka u koaliciji i Vladi, ocjenjuje da je Budišin prijedlog o mogućem vetu triju stranaka petorke na Vladine odluke »potpuna besmislica«. »Ne znam kako bi to izgledalo ako bi se petorka sastajala prije svake Vladine odluke. To bi značilo da petorka mora stalno zasjedati, jer i Vlada stalno mora donositi neke odluke«. Sobol ne niječe da je dosad bilo problema pri donošenju nekih važnih odluka, što je i izazivalo revolt nekih u petorci.

»Ako je to glavni problem, ne vidim zašto čelnici petorke ne bi sjeli i dogovorili pravila igre. Možda ne treba mijenjati koalicijski ugovor, ali se sigurno mogu precizirati neke odredbe, i to tako da se stavi na papir koje su to strateške odluke o kojima se prethodno moraju usuglasiti lideri petorke«, predlaže Sobol.

Prema sadašnjem ugovoru, pri glasovanju o pitanjima o kojima nije postignut dogovor čelnik svake stranke ima onoliko glasova koliko mu stranka ima saborskih mandata. Je li ta mogućnost preglasavanja najsretnije rješenje, posebno pri odlučivanju o strateškim pitanjima?

Predsjednica Glavnog odbora SDP-a nudi odgovor, iz kojeg se može nazrijeti kompromis na koji će SDP možda biti spreman ako se partneri slože o nastavku provedbe Vladina programa. »Ni ja ne bih bila sretna ako bi se o strateškim odlukama u koaliciji odlučivalo preglasavanjem. Zato bi trebalo inzistirati na tome da se najvažnije odluke donose konsenzusom, jer se preglasavanje u konačnici nikad ne pokaže dobrim«, znakovito će Gordana Sobol.

Potpredsjednik HSS-a Luka Trconić poručuje pak partnerima da nije dobro doći na sastanak »ukopan« u svoje prijedloge. »Čini se da je Budiša u nekim stvarima reterirao, ali se "u zraku" i dalje osjeća da je riječ o HSLS-ovim uvjetima. Nije dobro na ozbiljne razgovore koji nas čekaju doći opterećen ikakvim zahtjevima, jer se time razgovor unaprijed sužava«, smatra. Za njega je bitno vidjeti ima li u petorci stvarne volje i snage ostvariti dogovorene reforme. Nakon toga, kaže, mogu se pročešljati druge stvari s kojima su neki partneri nezadovoljni, pa i kadrovska pitanja u Vladi.

»Svi se u petorci najprije moraju izjasniti o tome hoćemo li i kako pokušati očuvati koaliciju do kraja mandata, ili su neki za prijevremene izbore. HSS je za očuvanje koalicije, jer bi izbori zaustavili započete reforme«, ističe potpredsjednik HSS-a. Dodaje da bi »taj novi dogovor« na stanovit način značio i intervencije u samu bit koalicijskog ugovora. A hoće li se to precizno staviti na papir ili neće, njemu je manje važno.

»Onaj u petorci tko je protiv takva dogovora – vrata koalicije su mu otvorena! I, pritom ne treba robovati konsenzusu. Jer ako je većina u petorci za ozbiljan dogovor o nastavku suradnje na zajedničkom programu, a samo je jedna članica protiv toga, ne može ona sve blokirati«, decidiran je Trconić.

U HSS-u vjeruju da koalicija može opstati, ali pod uvjetom da se okrene ispunjavanju predizbornih obećanja. »Ali, ako vidimo da drugima nije stalo do toga, onda ni HSS neće imati drugog izlaza nego ćemo i mi dići ruke od koalicije, pa na izbore«, zaključuje Trconić.

I od čelnice HNS-a Vesne Pusić tražili smo da nam kaže na čemu će njena stranka inzistirati u predstojećim razgovorima petorke. Ali, ona nam je posredovanjem glasnogovornika stranke Borisa Blažekovića samo kratko poručila da »ništa ne zna« o najavljenom sastanku petorke, jer da poziv nije dobila. Zato i ne želi, rečeno nam je, izlaziti u javnost s ikakvim komentarima, dok ne bude znala o čemu će to petorka razgovarati.

Ivka Bačić