Novi list: 18. 02. 2002.

Račan na Tuđmanovoj matrici

Piše: Jelena LOVRIĆ

Sve je djelovalo kao u vrijeme "oca svih Hrvata", Franje Tuđmana. Ovoga puta Ivica Račan okupio je prvake "hrvatskih stranaka" u Bosni i Hercegovini. Iako se subotnjem posijelu u Banskim dvorima htjelo dati karakter neformalnog druženja, pokazalo se da nova vlast, kad je o susjednoj Bosni i Hercegovini riječ, ne uspijeva iskoračiti iz starih shema. Nije se promijenila činjenica da se "hrvatske stranke" iz BiH domunđavaju sa Zagrebom na ekskluzivno nacionalnoj osnovi. Ostao je i gotovo isti, tuđmanovski, odnos prema Bosni i Hercegovini. Nespojiv s normama uobičajenim u međunarodnim relacijama. Iz Zagreba je ponovo odaslan signal da se državni vrh Hrvatske ne prestaje uplitati u unutarnje stvari suverene Bosne i Hercegovine.

Nema nikakve sumnje da je premijer Račan BiH-Hrvate pozvao u Zagreb iz unutarnje-političkih razloga. Pritišću ga optužbe iz HDZ-a pa i od prvog koalicijskog partnera (?) da je Hrvate u Bosni i Hercegovini zaboravio, napustio, izdao... Obnavljajući Tuđmanovu matricu on šalje određenu poruku. Kako će se ti potezi za unutarnju upotrebu odraziti na širem planu - kao da ga uopće ne zanima. Na sastanak s Bosancima posjeo je svog "stručnjaka za Bosnu", Zdravka Tomca, koji je svojim izjavama i inicijativama, posebno u posljednje vrijeme, opasno iziritao Sarajevo. Potpredsjednik hrvatskog Sabora glasno inicira da Hrvatska i Turska daju koncept unutarnjeg uređenja Bosne i Hercegovine, time bi, kao, zapriječili nasrtaje, naravno izmišljenoga, islamskog fundamentalizma. Osim toga, na razgovor s Bosancima pozvan je ambasador Hrvatske u BiH, nitko nije ni obavijestio ambasadora Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj.

Ovakvim potezima Zagreb odmaže rješenjima za koja se, navodno, zalaže. Sarajevo također traži da se ustavnim promjenama Bosna i Hercegovina uredi kao država koja će na cijelom svom teritoriju funkcionirati po istim načelima. To znači da bi se Bošnjacima i Hrvatima morala osigurati konstitutivnost i u Republici Srpskoj. Za te se promjene u Bosni i Hercegovini vodi krvava bitka. Nespretna podrška sa strane ta rješenja može otežati, ne olakšati. Na srpskoj strani u BiH stvara rezerviranost i novi grč, situaciju među Hrvatima dodatno dramatizira.

Svojom politikom prema Bosni i Hercegovini Hrvatska šteti i samoj sebi. Na međunarodnom planu njenu vjerodostojnost ruši činjenica da se prema BiH nikako ne uspijeva ponašati kao prema suverenoj zemlji. Način na koji je Račanova vlada pokušala riješiti problem prijevoza nafte, na koncu se okrenuo protiv Hrvatske. Hrvatska sada zbog svoga ničim, osim vlastitom glupošću, izazvanoga “naftnoga rata” opasno gubi (prema nekim procjenama, svakoga dana milijun njemačkih maraka), Bosna i Hercegovina svakodnevno je na dobitku. Osim toga, Sarajevu se otvaraju mogućnosti na drugoj strani. Račanov bosanski kolega, Zlatko Lagumdžija, trebao bi danas posjetiti Beograd. Razgovori se pripremaju u sasvim drugačijem ozračju nego dosad. Crna Gora i Srbija nude Bosancima luke i druge mogućnosti za transport nafte. U Sarajevu, ali i u Hercegovini, tvrde da to postaje sasvim realna opcija.