Večernji list: 18. 02. 2002.

PROPAO HNS-ov POKUŠAJ SNIMANJA PRVIH KOALICIJSKIH PREGOVORA SA SDP-om

Zbog HNS-ova diktafona Tomac napustio pregovore

U četvrtak aneks koalicijskom sporazumu * Bandić očekuje Čačićevu ispriku

SDP očekuje od HNS-a ispriku ili ograđivanje zbog neodgovornih izjava HNS-ovih čelnika na račun dužnosnika SDP-a u Zagrebu te prestanak opozicijskog djelovanja i javno preuzimanje odgovornosti za sudjelovanje u vlasti u Zagrebu, izjavio je predsjednik zagrebačkog SDP-a Milan Bandić sinoć nakon sastanka čelnika dviju gradskih organizacija. Krajem tjedna - najvjerojatnije u četvrtak - čelnici gradskih organizacija SDP-a i HNS-a ponovno će se sastati kako bi opet definirali koalicijski sporazum, a do tada HNS treba odlučiti hoće li ili neće potvrditi zajedničko programsko opredjeljenje.

- Potvrde li ga, preostaje nam treći korak, a to je imenovanje novoga gradonačelnika. SDP ima kandidata - kazao je Bandić, odbivši precizirati o kome je riječ.

Kuloarske priče ponovno upućuju na "prvoosumnjičenog" Zdravka Tomca, no on to nije htio potvrditi, kazavši tek da su izbori najveći rizik baš za SDP jer svi drugi novim izborima mogu dobiti, a SDP ili dobiti jednako - a to je 60 posto izvršne vlasti - ili manje.

Koalicijski partneri jučer su se sastali prvi put u devet mjeseci, otkad su na vlasti u gradu, nakon što im se partnerski odnos u posljednja dva mjeseca dramatično pogoršao. Usijana atmosfera gotovo je eksplodirala na početku sastanka kad su dogradonačelnica Morana Paliković-Gruden i šef gradskih narodnjaka Krešimir Franjić na pregovarački stol izvadili diktafon kako bi snimali pregovore. Tada je Tomac demonstrativno napustio pregovore i u drugoj sobi gledao TV prijenos skijaškog nastupa Janice Kostelić. Bandić je izgubio živce.

- Koalirao sam s pet partnera i nikad se nismo međusobno snimali! - vikao je Bandić.

Čak je i član narodnjačkog tima, izašavši zajapuren u nužnik, s nevjericom odmahivao glavom.

- Postalo je mučno zbog gafa s naše strane. Kad ljudi ne znaju pregovarati... - prokomentirao je taj postupak.

Gaf je ipak razriješen: narodnjaci su kasetu uništili simboličnim utapanjem u čaši coca-cole! Kad smo Tomca pitali kako tumačiti napuštanje pregovora, odmah se vratio.

Na kraju je, uz Bandića, izjave davao predsjednik Kluba zastupnika HNS-a u Skupštini Stipe Tojčić, a ne Franjić. Tojčić je rekao da su napravili inventuru svih problema u koaliciji, a to smo mogli zaključiti i po bilješkama koje smo zatekli na SDP-ovoj strani stola - riječ je o natuknicama za sve afere, od Dervente pa dalje, u kojima je HNS ocrnjivao partnera.

- Aneksom ćemo dopuniti dogovor da projekti Poglavarstva budu zajednički. Dovoljno je bilo sporova o tome što je čiji projekt, a toga u koaliciji ne bi smjelo biti - izjavio je Tojčić.

Na novinarsko pitanje hoće li se gradski HNS ograditi od optužbi Radimira Čačića na račun Poglavarstva, Tojčić je izbjegavao dati jasan odgovor.

- Mi koji smo tu pregovarali nismo dali nikakve izjave u tom smislu. Neka se ispriča onaj tko ih je dao. Zbog tih je izjava osnovano i povjerenstvo u Skupštini. Takvih izjava više ne bi trebalo biti. Ugradit ćemo kočnice da se takvo što više ne događa - rekao je Tojčić.

Da je sinoćnji sastanak zanimao i druge političke stranke, pokazuje i SMS poruka koju je šef Kluba SDP-ovih zastupnika Vladimir Velnić dobio poslije završetka sastanka. "Iskreno se nadam da se niste uspjeli dogovoriti", glasila je poruka hadezeovca Davorina Tepeša.

Romana Kovačević