Vjesnik: 19. 02. 2002.

Latinica skinuta zbog kvalifikacije »Tuđmanova režima« kao »zloglasnog«

Glavna urednica HTV-a Jasna Ulaga Valić kaže da je emisija skinuta zbog neprofesionalizma, odnosno, jedne kvalifikacije u prilogu emisije / Denis Latin izjavio za »Vjesnik« da je šokiran

ZAGREB, 18. veljače - Emisija Latinica pod naslovom »Treba li nam Zakon o deustašizaciji«, koja je u ponedjeljak navečer trebala biti emitirana na Prvom programu Hrvatske televizije skinuta je s programa.

Prema priopćenju što ga je medijima u ponedjeljak kasno navečer emitirala Hrvatska televizija, i koje je potpisala glavna urednica Jasna Ulaga-Valić, emisija je skinuta zbog »neprofesionalnog pristupa« u jednom od priloga, u kojemu novinarka Elizabeta Penić tvrdi: »...šest desetljeća poslije (misli se na šest desetljeća nakon Auschwitza, Jasenovca, što je bilo rečeno netom prije u tekstu) zloglasni Tuđmanov režim dokazao je u bespućima povijesne zbiljnosti da se koncentracijski logori još uvijek doimlju kao ljupko rješenje manjinskog pitanja«.

Zanimljivo je da je ta emisija, koja je trebala biti emitirana u ponedjeljak navečer, snimljena i pripremljena tjedan dana ranije, kao i obično.

»Šokiran sam ovim potezom«, izjavio je Vjesniku autor i voditelj emisije Denis Latin, dodavši kako mu nitko nije javio da se emisija neće emitirati. »Ovo je prvi put da mi je emisija zabranjena od kada sam se vratio na HTV u svibnju 2002.« naglasio je Latin.

O tome treba li Hrvatskoj Zakon o deustašizaciji, u emisiji su trebali govoriti bivši dugogodišnji predsjednik Židovske općine u Zagrebu Slavko Goldstein, član Nadzornog odbora Hrvatskog oslobodilačkog pokreta Davor Glasnović, predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić, odvjetnik Bosiljko Mišetić, znanstveni suradnik Hrvatskog instituta za povijest dr. Igor Graovac i predsjednik Zajednice Kluba utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman, Đuro Perica.

U tv-referendumu gledatelji su trebali odgovoriti na pitanje je li ustaško znakovlje primjereno modernoj Hrvatskoj.

Podsjetimo, inicijativa za uvođenje Zakona o deustašizaciji Hrvatske potekla je devedesetih iz Istre, koja je bila posebno osjetljiva na bilo kakve oblike fašizma, nacizma i ustaštva. No, taj IDS-ov prijedlog zakona nikada nije ušao u saborsku proceduru.

Anuška Fjorović