Vjesnik: 19. 02. 2002.

Za koga je rasprava o deustašizaciji zabava?!

BRANKO VUKŠIĆ

Čim se umjesto Denisa Latina ukazao pogrebnički ozbiljan Mario Anđuš, bilo mi je jasno da »Latinice« neće biti. Nakon desetak zabranjenih emisija u fazi ranih radova, objavljivanih u prvoj polovici devedesetih, ne baš sretnog izbjeglištva na »Mreži«, te povratka (po trećemu siječnju) u matičnu, nacionalnu kuću, ovo je prvo skidanje »Latinice« s programa. Zašto? Anđušu je na papiriću pisalo: »Latinice neće biti jer nije u skladu s profesionalnom odgovornošću...« Tako nekako.

Što pak je to moglo nagnati novu glavnu urednicu da se upusti u riskantan i nepopularan potez skidanja jedne od najgledanijih i do Pravde u Hrvata i najcjenjenijih emisija? Slavko Goldstein, Ivan Jakovčić, Davor Glasnović, Bosiljko Mišetić, Igor Graovac te Đuro Perica razgovarali su u studiju prije tjedan dana - dakle, u unaprijed snimljenoj emisiji - o tome treba li Hrvatskoj zakon o deustašizaciji. Nema što; golicava tema, koja bi, da je emitirana, bila izuzetno gledana. O tome jesu li moguće ponovne burne reakcije na još jednu škakljivu» Latinicu« pitao je na Zagrebačkome radiju beskompromisni Robert Zuber Mirka Galića, koji, po starom dobrom običaju, nije očekivao nikakvu buru. Niti ju je naslućivao, što dokazuje da - Bogu hvala - napokon funkcionira dioba vlasti. U večernjim satima dok je Zuber rešetao Galića, na Prisavlju je Jasna Ulaga Valić pregledavala emisiju (na dojavu Velimira Đuretića) i zaključila da ona ne udovoljava profesionalnim kriterijima. I zato ju je skinula, riskirajući da će joj već danas mnogi, bez da su odgledali »Latinicu«, nalijepiti etiketu cenzorice.

Ne treba suditi unaprijed, bez argumenata. Jer, naime, nitko ne može osporiti glavnoj urednici čak ni pravo skidanja emisija s programa, ukoliko je, naravno, riječ doista o neprofesionalnom, uvredljivom uratku. Ako je »Latinica« toliko zahirila da se nije mogla popraviti, a objavljivanje bi izazvalo nepopravljivu štetu, tada ju je bilo najbolje skinuti. No, to će, opet pretpostavljam, provjeriti nekakvo etičko povjerenstvo, kojem bi se trebali pridružiti, predlažem, i vanjski, ugledni te stručni ljudi. Tek kad oni odgledaju »Latinicu« moći će se ustvrditi je li riječ o cenzuri ili nepopularnom ali potrebnom, dobro procjenjenom potezu Ulage. No, prije nego što nam povjerenstvo kaže tko to ne obavlja posao u skladu s profesionalnom etikom i novinarskom odgovornošću - Latin ili Ulaga - jasno je da se ne može i ne smije svaka emisija podvrći apsolutnoj kontroli i svaka izgovorena rečenica vagati apotekarskom vagom, jer bi se time ugušila sloboda govora i javnog djelovanja.

A što da je ta ili neka druga emisija slične tematike išla u živo, te da je u njoj netko Tuđmanov režim nazvao zloglasnim - što je, navodno, kap koja je prelila Ulaginu čašu - te nespretno uspoređivao logore u vrijeme ustaša s onima iz najnovije povijesti? No, te inkriminirane riječi nisu izgovorili gosti već novinarka Elizabeta Penić u emisiji koja spada u Zabavni program?! Kome je to na HTV-u rasprava o deustašizaciji zabavna?!