Vjesnik: 19. 02. 2002.

Ubuduće tri, umjesto četiri obavještajne službe

Vijeće nacionalne sigurnosti bilo bi na čelu obavještajne zajednice / Premijer i predsjednik države imenovali bi šefove agencija / Predsjednik Vrhovnog suda odobravao bi ili odbijao zahtjev za prisluškivanjem

ZAGREB, 18. veljače - Na dnevnom redu Vladine sjednice u četvrtak naći će se zakon o sigurnosnim službama, najavio je u ponedjeljak izvor blizak Vladi. Prema tom zakonskom prijedlogu, Hrvatska bi ubuduće imala tri umjesto sadašnje četiri obavještajne službe.

Prijedlog koji su, tvrdi izvor, usuglasile Vladina i Predsjednikova skupina, predviđa osnivanje vijeća nacionalne sigurnosti koje bi bilo na čelu obavještajne zajednice. U njemu bi, uz premijera i predsjednika države, bili potpredsjednik Vlade zadužen za nacionalnu sigurnost te svi resorni ministri.

Instanca ispod vijeća bio bi savjet nacionalne sigurnosti (SNS) na čelu s potpredsjednikom Vlade zaduženim za nacionalnu sigurnost. Članovi SNS-a bili bi šefovi triju sigurnosnih službi koje će se ubuduće voditi kao agencije. SZUP bi kao civilna služba promijenila ime u protuobavještajnu agenciju, HIS bi bio obavještajna agencija, a SIS vojno-obavještajna agencija.

Ubuduće bi predsjednik države i premijer zajedno predlagali i imenovali šefove sigurnosnih službi. Jedino šefa vojno-obavještajne agencije predlaže ministar obrane, jer će šef te agencije ujedno biti njegov pomoćnik.

Bilo koji od kandidata moći će doći na čelo obavještajnih agencija tek kad se o njegovoj kandidaturi pozitivno očituje Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, uz supotpis premijera i predsjednika države.

Prijedlogom se na poseban način regulira pitanje prisluškivanja koje se može provoditi samo uz posebno odobrenje. Planira se da zahtjeve za prisluškivanje odbija ili odobrava sudac Vrhovnoga suda.

Osim toga, djelatnici obavještajnih agencija ne bi više bili ovlašteni nositi oružje, već bi im oružanu pomoć ubuduće pružali civilni policajci.

Mile Franičević